altair.blog

Archiv článků

Skoro statický obsah: Od konkrétní aplikace k univerzální komponentě
Skoro každá webová aplikace má nějaký skoro statický obsah. Obsah, který sice není měněn zcela pravidelně a nejde o její hlavní úkol, ale přesto je dobré mít možnost ho editovat jinak než zásahem do zdrojáku. Různé pomocné texty jako podmínky použití, kontakty a podobně. V osmidílném seriálu jsem vám ukázal, jak lze specifické řešení pro jednu aplikaci přeměnit v univerzální komponentu.
Proč jsem byl komunistou a proč se dnes bojím Pirátů
"Proč nejsem komunistou" se jmenovala anketa, v níž na tuto otázku odpovídaly Ferdinandu Peroutkovi významné prvorepublikové osobnosti (asi nejznámější je odpověď Karla Čapka). Já komunistou byl. Rád bych vám řekl proč a proč se jich nyní bojím, i když si momentálně říkají různě, u nás nejčastěji Piráti.
Dvojí metr vládců pražského magistrátu aneb kážou vodu, pijou víno
Je to jenom pár dnů, co Twitterem prolétl obrázek auta primátora v očekávání Svobody, nešikovně zaparkovaného před přechodem. Uvidíme, zda fotografie podobně zaparkovaného služebáku náměstka proti dopravě způsobí stejné morální pohoršení v řadách odpůrců lidí v autech.
Jak získat datum a čas buildu ASP.NET Core aplikace
Můj oblíbený systém automatického verzování podle datumu a času není kompatibilní s novými funkcemi .NETu pro snazší vývoj, jako je hot reload částečná kompilace. Proto jsem musel přijít s jiným způsobem, jak zjistit datum a čas buildu aplikace.
IT fenomény: který je váš oblíbený?
U počítačů jsem víc než třicet let. Tak snad mám morální právo o nich (a věcech kolem nich) rozumovat nejenom technicky. Pokud vás moje rozumování zajímá, můžete na kanálu Z-TECH najít moje videa z řady IT fenomén. A máte také možnost navrhnout, jaké fenomény by měly být předmětem dalších pokračování.
Jak zkonfigurovat Cloudflare proxy v ASP.NET
Cloudflare je populární služba zajišťující (mimo jiné) CDN a reverzní proxy. To znamená, že se postaví mezi váš server a klienta a zařizuje různé zajímavé služby, od geografické dostupnosti přes zabezpečení po cacheování. Skrývá ale IP adresu klienta. Napsal jsem knihovnu, která umožňuje ASP.NET Core aplikaci transparentně zjistit IP adresu klienta, i když je publikována přes Cloudflare.