altair.blog

Archiv článků

Kryt na ovladač dveří od garáže
Ovladač DoorHan Transmitter 2 Pro, který používám na vrata od garáže, nemá dobrou konstrukci. Tlačítka jsou náchylná ke zmáčknutí omylem. Vymodeloval a vytiskl jsem tedy kryt, který tomu brání. Navíc umožňuje zaslepit jedno ze dvou tlačítek, pokud se nepoužívá. Model najdete zdarma na Printables.
ASP.NET Core Health Checks: Jak sledovat zdraví vaší aplikace
Pokud provozujete webovou aplikaci, je dobré vědět, že se těší dobrému zdraví. Že běží, odpovídá na HTTP requesty, ale také že běží správně. Tedy nejenom že běží web server, ale třeba také jestli se dokáže připojit k databázi, k cloudovému úložišti, jestli je dost místa na disku, jestli nezabírá moc paměti a podobně. To lze samozřejmě monitorovat zvnějšku aplikace, například pomocí performance counterů, ale to musíte mít pod kontrolou celou infrastrukturu, což často není možné nebo praktické. Proto je v ASP.NET Core přítomna technologie health checků, které fungují zevnitř. Aplikace pomocí nich dokáže otestovat sama sebe a reportovat, zda jednotlivé její části fungují tak jak mají.
Kde lišky dávají dobrou noc
Ingredience do bramborového salátu jsou téma natolik zásadní, aby se tím zabýval i státní rozhlas. Jaké ingredience jsem dostal já, abych z nich ukuchtil tradiční vánoční povídku na BDSM.CZ? Původně to měl být, stejně jako v minulých letech, obrázek. Ale autorka měla příliš mnoho práce se svou zvířenou, než aby mi ho stihla včas nakreslit. Takže jsem požádal své přátele na Facebooku, aby mi zadali deset slov a já že na jejich základě napíšu povídku.
Jak na chybu připjení k SQL Serveru po upgrade na .NET 7
Upgrade ASP.NET aplikací z 6.0 na 7.0 je snadný a téměř bezpracný. Ale můžete narazit na to, že se vám po upgrade databáze odmítne připojit k databázi s poněkud kryptickou chybou. Ukážu vám, jak tento problém vyřešit hned třikrát: dvakrát rychle a jednou správně.
Pozvánka na online školení Novinky v .NET 7
Před několika dny Microsoft vydal .NET 7.0, další verzi této platformy. Oproti LTS verzi 6.0 toho nepřináší přehnaně mnoho, ale pár novinek se tam najde. Proto jsem se rozhodl uspořádat jednodenní školení, které se bude zabývat novinkami v současných verzích C#, .NET. ASP.NET a Entity Frameworku. Volně rozházené po školení budou též různé tipy platné i pro starší verze .NETu, které se mi jinam úplně nevešly.
Hyper-V: Velmi jemný úvod do virtualizace na Windows
Většina serverů jejichž služby využíváte je nejspíš virtualizovaná. Jejich software neběží přímo na hardware, ale ve virtuálním, emulovaném počítači, který umožňuje na jednom fyzickém hardware provozovat několik logických serverů. Děje se tak z důvodu snazší správy i z důvodů ekonomických, umožňuje to lépe využívat dostupný výpočetní výkon. Na Z-TECHu jsem pro vás připravil seriál o virtualizační platformě Hyper-V, která je součástí Windows.
Windows Sandbox: Vestavěný virtuální stroj pro běžné uživatele
Windows 10 a Windows 11 obsahují možnost jak spustit "virtuální počítač" s čistou instalací Windows, který je izolovaný od toho fyzického, skutečného. To můžete využít v případě, že chcete vyzkoušet něco, co na svém běžném PC dělat nechcete. Například nainstalovat nějakou aplikaci kterou nechcete používat dlouhodobě. Po vypnutí Sandboxu se totiž všechny provedené změny ztratí a vše se vrátí do původního stavu.
Sqlite: Databáze pro menší projekty
Když se před .NET vývojářem řekne "databáze", zpravidla si představí Microsoft SQL Server. Nicméně nejpoužívanější relační databází na světě je něco jiného: embedded databáze Sqlite. A ta má přímo od Microsoftu velmi dobrou podporu i v .NETu.
Jak ze tří součástek vyrobit internetový teploměr
Twitter zaplavily fotky domácích teploměrů. Teplota v místnosti je nová rouška. Ať už doma ve jmému úspor a boje proti Putinovi mrznete při patnácti nebo se naopak potíte při třiceti stupních a chcete to sdělit světu, technika vám s virtue signallingem může pomoci. Ukážu vám, jak si ze tří součástek můžete postavit teploměr, který naměřená data odesílá do české služby TMEP.CZ.