altair.blog

Archiv článků

Získání certifikátů od Let's Encrypt pomocí dns-01 challenge s Cloudflare
Při získávání certifikátů od CA Let's Encrypt se zpravidla používá http-01 challenge, kdy se ověřuje kontrola nad doménou pomocí HTTP requestu na definovanou URL. To je velice snadné a dá se to jednoduše automatizovat. Někdy se ale hodí dns-01 challenge, kdy se kontrola nad doménou ověřuje pomocí DNS záznamů. To je náročnější, ale umožňuje získat wildcard certifikáty nebo certifikáty pro server schovaný v neveřejné síti, případně ne webový. Nabízím podrobný návod, jak na to.
Když BASIC vládnul světu
Když startoval (tehdy se tomu ještě neříkalo “bootoval”) můj první počítač, na pár sekund zobrazil hlášku “Testing memory”. Pak pípnul a přivítalo mě hlášení “BASIC G /V3.0”. Ten počítač byl československé výroby a jmenoval se PMD 85-3. A stejně jako většina malých počítačů té doby – včetně populárnějších a světově rozšířenějších modelů typu Sinclair ZX Spectrum, Commodore C64 nebo třeba Atari 800 – po startu automaticky nabídl prostředí programovacího jazyka BASIC.
Osborne nebyl první, stručná historie notebooků
První počítače pro sebe potřebovaly vlastní budovu a nebylo jich mnoho. Thomasovi J. Watsonovi, tehdy šéfovi IBM, je připisován výrok že nevidí trh pro více než šest počítačů na celém světě. Ve skutečnosti nic takového neřekl, ale je pravdou, že poměrně dlouho panovalo přesvědčení, že počítače budou veliké a bude jich málo. Ostatně i Isaac Asimov, velmistr science fiction, takto počítače viděl i ve vzdálené budoucnosti a nástupem malých modelů byl překvapen.
Vůně mandragory
Moje první fan fiction v životě. Když jsem před nějakými dvaceti lety poprvé četl příběhy Harryho Pottera, samozřejmě mě zaujali zvěromágové - kouzelníci, kteří se umí přeměnit ve zvíře. Umět ze sebe doopravdy udělat koně, to by bylo něco! A jak se svět J. K. Rowlingové dál rozvíjel, našel jsem i další informace o zvěromázích. Postup jak se jím stát... A také informaci, že pokud se přesně nedodrží, může být kouzelník dosmrti zaklet do podoby napůl lidské, napůl zvířecí. Okamžitě se mi v hlavě začal rodit příběh takového nešikového kouzelníka, kterému Brumbál - jako jiným outsiderům kouzelnického světa - poskytne v Bradavicích útočiště. A krásné dominantní a sadistické čarodějce ze Zmijozelu, samozřejmě.
Šifrování pro každého
"A vy jste už někdy šifroval? Nikdo nešifruje, samozřejmě." Tento výrok někdejšího náměstka ministra financí Ondřeje Závodského se s realitou míjí přímo ukázkově. Chcete umět šifrovat svoje data? Nový seriál vás to naučí. Chcete zašifrovat jeden soubor s citlivými daty? Udělat si šifrovaný kontejner? Zašifrovat přenosný flashdisk? Nebo dokonce celý systém, Windows nebo Linux? Ukážu vám, jak používat BitLocker, VeraCrypt nebo LUKS.