Windows a Linux. Oheň a voda. Microsoft a open source. Dva nesmiřitelní soupeři. Anebo ne? Přijde mi, že ta animozita je hlavně směrem od linuxáků k Windows; naopak je to spíš že jsme jako uživatelé Windows Linux k ničemu nepotřebovali. Nicméně, s multiplatformností .NETu se situace poněkud mění. Proto jsem připravil seriál o Linuxu pro Windowsáky.

Tomuto tématu jsem se věnoval už dříve. Popisoval jsem, jak ASP.NET Core rozběhnout na Raspberry Pi. Totéž téma jsem pojal trochu obsáhleji, jak udělat z Linuxu aplikační server pro .NET nejprve v prostředí Oracle Cloud Infrastructure, ale pak jsem přidal i návod pro český projekt vpsFree a cloud DigitalOcean

Tyto seriály ale předpokládaly nějakou základní znalost linuxového prostředí. Ukazuje se, že tento předpoklad možná nebyl úplně správný a proto jsem se rozhodl to napravit.

Úvod a linuxové distribuce

První díl popisuje, proč by se vlastně měli zatvrzelí windowsáci zabývat linuxem a také co jsou linuxové distribuce. Je jich spousta a některé jsou pro nás významné a jiné nikoliv.

SSH a základní příkazy

Druhý díl ukazuje, jak se používá vzdálená příkazová řádka pomocí SSH (Secure Shell). A také jaké jsou základní příkazy které můžete na Linuxu potřebovat a také jak nainstalovat aplikaci Midnight Commander, která může být windowsákovi ve světě plném tučňáků dobrým průvodcem.

Kopírování souborů pomocí SCP

Ve třetím dílu pak popisuji, jak lze pomocí příkazu SCP kopírovat soubory mezi serverem a klientem. A také vám ukazuji hezkou aplikaci WinSCP, což je grafický SCP klient pro Windows.

Patříte k uživatelům Windows, kteří byli vrženi do světa Linuxu? Pokud ano, s čím se potýkáte nebo jste se potýkali? Dejte mi vědět, třeba v komentáři u videa, a možná se tomu budu věnovat v daším dílu.