Většina serverů jejichž služby využíváte je nejspíš virtualizovaná. Jejich software neběží přímo na hardware, ale ve virtuálním, emulovaném počítači, který umožňuje na jednom fyzickém hardware provozovat několik logických serverů. Děje se tak z důvodu snazší správy i z důvodů ekonomických, umožňuje to lépe využívat dostupný výpočetní výkon.

Světovým leaderem je společnost VMWare, která nabízí několik virtualizačních řešení pro různé účely. Druhá příčka patří Hyper-V od Microsoftu a další hráči jsou třeba Xen, Proxmox, VirtualBox a další. Na Z-TECHu jsem pro vás připravil seriál o virtualizační platformě Hyper-V, která je součástí Windows.

K čemu virtualizace

Serverová virtualizace se používá pro dříve zmíněný účel, totiž pro efektivnější nasazení serverů v produkci. Nás bude ale zajímat spíše klientská virtualizace, která se používá zejména pro různé pokusy a testování. Pomocí ní můžete vybudovat na svém počítači celou serverovou farmu a vyzkoušet si na ní cokoliv potřebujete, aniž byste k tomu potřebovali rozsáhlou infrastrukturu.

Virtualizace nabízí kromě té základní funkčnosti - více počítačů schovaných v jednom - i další možnosti, které se pro testování hodí. Třeba možnost pomocí checkpointů (snapshotů) zaznamenat stav virtuálního počítače a pak se k němu kdykoliv zpětně vrátit.

Virtualizaci využívá i Windows Sandbox, o kterém už na tomto blogu byla řeč a pro jednodušší scénáře dostatečně vyhoví. Pokud chcete mít vše pod lepší kontrolou a také větší možnosti, potřebujete plnokrevnou virtualizační platformu. Ta vám umožní protozovat třeba i jiný operační systém. Na klientských Windows 10 nebo 11 můžete provozovat třeba serverová Windows anebo i úplně jiné operační systémy, jako třeba různé distribuce Linuxu.

Začínáme s Hyper-V

K tomu, abyste mohli používat Hyper-V potřebujete Pro verzi Windows, na Home edicích neběží. Dále pak potřebujete 64-bitový procesor s podporou Second Level Address Translation (SLAT) a VM Monitor Mode Extension (například Intel VT-x). Hodí se dostatek paměti a velké rychlé disky. Co je dostatek záleží na tom, jaké VM budete chtít rozjíždět a kolik jich bude, protože ty se do té paměti a na disky musejí vměstnat.

S podporovaným procesorem již problém nejspíš nebude, pokud nemáte opravdu historický stroj, ale možná budete muset potřebné funkce (podporu virtualzace a Data Execution Prevention) povolit v nastavení počítače (BIOS/UEFI), některé starší desky to mají v základu vypnuté. Potíž je, že se to u každé desky dělá a také jmenuje jinak.

Seriál o Hyper-V

Připravil jsem pro vás seriál, který vám ukáže, jak na Hyper-V rozjet virtuální testovací laboratoř, ve které budete mít vše pod kontrolou, včetně sítě a certifikační autority: