K minulému článku o digital signage jsem dostal řadu dotazů, jestli to jako má běžet nonstop a jestli se monitor nezničí a případně jak to automaticky vypnout a zapnout. Současné LCD monitory by měly vydržet nepřetržitý provoz (alespoň ty co mám doma proti němu nijak neprotestují) a zapnout a vypnout to samozřejmě jde.

Většina standardních počítačů má funkci automatického zapnutí a vypnutí přímo v nastavení BIOSu/UEFI. Mají totiž nezávislé hodiny reálného času zálohované baterií. Raspberry Pi nic takového nemá. Čas si synchronizuje pomocí NTP z Internetu a jinak neví kolik je hodin. Neumí se tedy "probudit".

Jak signage vypnout

K vypnutí digital Raspberry Pi lze použít cron, což je plánovač úloh na Linuxu. Jenomže jak se k němu dostat?

Pokud jste Screenly OSE nainstalovali postupem podle předchozího článku z image, nemáte jak se dostat na shell po síti. Jde to udělat jenom z konzole.

Doporučuji začít tím, že z webového rozhraní deaktivujete všechny assety typu video. Pokud tak neuděláte, bude se vám přes příkazový řádek neustále spouštět video, což je otravné.

Připojte k RasPi klávesnici a stiskněte klávesovou zkratku Ctrl+Alt+F1, čímž se připojíte na konzoli tty1. (zpět se přepnete pomocí Ctrl+Alt+F2.) Přihlašte se jako uživatel pi s heslem raspberry.

Po přihlášení zadejte následující příkaz

sudo crontab -e

Pokud se vás systém zeptá, jaký editor chcete použít, zvolte výchozí volbu 2 (editor nano).

Na konec souboru zadejte následující řádek:

00 20 * * * /sbin/shutdown now

Sestává z několika komponent oddělených mezerou. Jejich význam je následující:

V našem případě tedy spouštíme každý den (* znamená "vždy") ve 20:00 příkaz /sbin/shutdown now, který vypne počítač.

Pokud budete chtít nastavit různá pravidla pro různé dny v týdnu pak vězte, že se označují čísly od 0 do 6, přičemž 0 je neděle. Následující dva řádky vypnou systém v po-pá ve 20:00 a o víkendu už ve 12:00:

00 20 * * 1-5 /sbin/shutdown now
00 12 * * 0,6 /sbin/shutdown now

Poté ukončete editor stiskem klávesové zkratky Ctrl+X. Na otázku, zda chcete soubor uložit, odpovězte y a název souboru ponechte beze změny (stiskněte Enter).

Nastavení časové zóny

Ve výchozím nastavení je Raspberry v londýnské časové zóně. Pokud chcete časovou zónu změnit, můžete tak učinit pomocí utility Raspi Config. Spustíte ji příkazem sudo raspi-config. Poté zvolte volby Localisation Options » Change Timezone » Europe » Prague. Pak klávesou Tab doskákejte na Finish a program ukončete.

Jak signage zapnout

Jak již bylo řečeno, Raspberry Pi nemá žádnou možnost se samo zapnout. Nejjednodušší tedy je použít klasické elektronické nebo mechanické spínací hodiny, které stojí pár korun (například Lidl Shop je prodává za 169 Kč). Nastavte je tak, aby se vypnuly chvíli poté, co se RasPi vypne a zapnuly v požadovaný čas.

Proč se obtěžovat se softwarovým vypínáním a nepoužít jenom hodiny? Vypnutí "natvrdo" nedělá počítačům dobře, je lepší je nechat, ať se vypnou korektně.

Proč tak složitě?

Po zveřejnění tohoto článku jsem dostal ještě několik připomínek a dotazů. První byla, proč softwarově nevypínat jenom monitor a RasPi (s minimální spotřebou) nenechat běžet. Protože zařídit spolehlivé softwarové vypnutí (a zejména pak zase zapnutí) monitoru není zdaleka tak jednoduché. Obšírnější pojednání na toto téma najdete na blogu Screenly a já mohu potvrdit, že různé metody nejsou zdaleka spolehlivé. Podle mých zkušeností záleží nejenom na typu, ale i na konkrétním kusu monitoru (mám dva stejné, každý se chová jinak). Nicméně můžete to zkusit, možná na tom budou vaše monitory lépe.

Další připomínka byla, že spínací hodiny mohu použít k ovládání monitoru. Ano, mohu, RasPi může zůstat běžet. Nicméně vypnout i RasPi je triviální, je to věc jednoho řádku v konfiguraci, tak proč to neudělat. Kromě toho, počítač umí alespoň pro vypínání snadno řešit změny letního času a podobně.