Reklamní a informační displeje všeho druhu - tomu se říká digital signage. Vytvářím teď jednu takovou věc pro svou veterinářku (resp. veterinářku mých psů, mne léčit nechce, že prej jsem antropomorfní) a zkoumal jsem, jak na to co nejsnáz. A objevil jsem projekt Screenly.

Co je digital signage

Obrovské zlevnění displejů a související elektroniky vede k tomu, že LCD obrazovky najdete všude možně, i tam kde by dřív stačil list papíru. Pro účely tohoto článku definujme "digital signage" jako neinteraktivní zobrazení informací na displeji. Informace se ukazují samočinně, aniž by měl uživatel (divák) možnost to jakkoliv ovlivnit.

Digital signage mohou být reklamy, ale třeba i seznam odletů a příletů na letišti, zpravodajství nebo jakékoliv podobné informace, zpravidla v podobě obrázku, videa nebo webové stránky. Ve své nejjednodušší podobě to může být třeba powerpointová prezentace puštěná ve smyčce nebo něco takového.

Hledal jsem řešení, které bude co nejlevnější, snadno pochopitelné i pro laika a univerzální. Po hardwarové stránce bylo rozhodnuto - použiji Raspberry Pi, levný a jednoduchý ARM počítač s Linuxem a HDMI výstupem. K němu stačí jakýkoliv monitor nebo televize s digitálním vstupem.

Se softwarem to bylo o něco složitější. Moje původní myšlenka byla, že tam bude skutečně rotovat powerpointová prezentace, ale tento plán mi překazila skutečnost, že LibreOffice Impress, open source alternativa PowerPointu, mi každých pár minut padal, což se pro bezobslužný provoz příliš nehodí.

Screenly a Screenly OSE

Specializovaných řešení pro digital signage na Raspberry Pi jsem našel několik. Nakonec jsem se rozhodl pro Screenly OSE. Screenly (bez OSE) je komplexní placené řešení pro případ, že máte obrazovek hodně a potřebujete je spravovat centrálně a jednotně. Což není můj případ. Verze s přídavkem OSE (znamená Open Source Edition) toho umí méně, ale funguje bez nutnosti "cloudu" a je zadarmo.

Její schopnosti jsou pro naše případy více než dostačující:

Jak funguje nastavení

Screenly OSE je přímo součástí prostředí NOOBS, takže ho lze automaticky stáhnout a nainstalovat přímo z výchozího setupu Raspberry Pi. Já jsem se nicméně vydal pro mne jednodušší cestou, totiž že jsem si stáhl přímo aktuální image a pomocí Rufusu ho nahrál na paměťovou kartu.

Provisioning vyžaduje jenom připojení displeje a Wi-Fi, není třeba klávesnice a myš. Po prvním bootu se zařízení přepne do režimu Wi-Fi AP a na dipleji se ukáže název sítě a heslo. K AP se připojíte a přes webové rozhraní nastavíte, k jaké síti se má zařízení připojit. Mělo by to fungovat i přes drátovou síť bez nutnosti cokoliv nastavovat, ale to jsem nezkoušel.

Poté se lze připojit k webovému rozhraní. Jediné, co bych mu zásadně vytknul, je že ve výchozím nastavení není nijak chráněno, není třeba zadávat jméno a heslo a ochrana se musí explicitně zapnout:

Vlastní správa zobrazovaných dat ("assets") je jednoduchá. Stačí nahrát obrázky nebo video přes webové rozhraní, případně zadat webovou adresu. U videa je automaticky nastavena doba zobrazení na délku videa, u obrázků a webu lze zadat dobu v sekundách, po kterou se má daný asset zobrazovat.

U každého assetu je možné nastavit, jak dlouho má být aktivní - například abyste nedělali reklamu akci, která už skončila. Lze také nastavit, v jakém pořadí se mají motivy přehrávat.

Ve výchozím nastavení je RasPi s výjimkou webového rozhraní úplně zavřené a z bezpečnostního hlediska tedy celá věc vychází docela dobře. Nic vám ovšem nebrání se k počítači připojit přes konzoli, zapnout možnost přístupu pomocí SSH a rozjet na něm cokoliv dalšího.

Chcete vědět víc?

Podrobněji se budu vytváření digital signage a kiosků na bázi Raspberry Pi (apod.) věnovat v několika na sebe navazujících přednáškách na akci TechFurMeet 2020, která se bude konat začátkem února. Co je to za akci, o tom jsem psal před rokem.

Příští ročník TechFurMeetu se připravuje, ale program je už teď docela našlapaný. Moje témata budou:

Tradičním hostem bude Štěpán Bechynský, který bude mluvit o nové tiskárně Prusa Mini a o tom, jak hlídat, že se nehýbe někdo, komu jste to zakázali, pomocí IoT platformy BigClown. Další položky programu jsou v jednání.

TFM není jenom pro furries, pokud vás obsah zajímá, neváhejte se registrovat.