Otázku zmíněnou v titulku dostávám docela často. A je pravda, že za léta častého cestování jsem sadu věcí, které s sebou pravidelně nosím, vyladil k dokonalosti. K přežití v divočině by mi asi mnoho platná nebyla, ale jako kvalitně domestikovaný valach se divočině spíš vyhýbám. Problematické situace, jejichž výskyt je u mne pravděpodobný, jsou poněkud... civilizovanějšího charakteru. Takže potřebuju spíš ten správný druh USB kabelu než křesadlo na nouzové rozdělání ohně.

Rozhodl jsem se tedy dát dohromady přehled svého "EDC" - everyday carry. Mám tři standardizované úrovně, podle toho, kam jdu a jak dlouho tam budu. Pokud chcete, můžete se inspirovat. Pokud to bylo možné, přidal jsem odkazy na konkrétní výrobky, které se mi osvědčily. Některé odkazy obsahují affiliate kódy, takže když si něco koupíte, dostanu za to provizi.

Skutečné EDC

První úroveň představují věci, které mám u sebe prakticky pořád, tedy pokud mám na sobě kalhoty. Všechny je nosím po kapsách a v různých držácích a pouzdrech na pásku. Kožené kapsičky mi vyrobil na míru kamarád sedlář Kairon, další držáky jsem si vytisknul a navrhl sám.

Když vyrážím mimo domov, mám v kapsách bundy ještě peněženku, klíče od bytu a případně auta a v případě delší výpravy též čtečku Kindle, viz dále.

Batoh

Pokud domov opouštím na delší dobu, typicky s sebou beru batoh s notebookem. Tedy, s notebookem a řadou dalších věcí, pomocí kterých jsem schopen v podstatě kdekoliv plnohodnotně IT fungovat.

Přenocovací zavazadlo

Pokud někam jedu na delší dobu, typicky na školení nebo něco podobného, beru s sebou přenocovací zavazadlo s rozšířenou sadou vybavení.

Čtvrtou úroveň pak představují věci, které s sebou vozím v autě. To je ale sada dosud poněkud neustálená, takže o ní napíšu někdy později.