Aby byla elektronika užitečná, nemusí v sobě mít mikroprocesor. Jedna z drobností, ze nichž jsem poslední dobou nadšený, jsou magnetické univerzální napájecí USB kabely, které lze za pár korun koupit na AliExpressu. A 3D tištěný držáček to posouvá ještě na vyšší úroveň. Ukazoval jsem tenhle zázrak několika kamarádům a opakuju to tak často, že jsem se rozhodl o tom napsat článek.

Konektor sestává ze dvou částí. První je miniaturní konec, který se zasouvá do nabíjeného zařízení - je to jenom samotný konektor a terčík o průměru cca. 7 mm. Vyrábí se v provedení MicroUSB, USB-C a pro Apple. Druhá je větší válcovitá část na kabelu. Dohromady jsou držené poměrně silným magnetem. Magnet je natolik silný, že unese váhu mobilu. Konstrukce je dobře vidět na následujícím obrázku:

Výhody a nevýhody

Zásadní výhody jsou z mého pohledu následující:

Nevýhody:

Kde koupit

Nakupuju to na AliExpressu v cenách od 10 do cca. 60 Kč, podle délky, typu konektoru a podobně. Prodává se to pod několika značkami, které se ale liší pouze tím, co je na nich napsáno, jsou podle mých zkušeností navzájem kompatibilní.

Výše uvedené odkazy jsou moje affiliate linky. Pokud si přes ně něco koupíte, měl bych dostat od AliExpressu nějakou provizi.

Tištěný držák

Jediný způsob, jak v něčem dokážu udržet pořádek je, že na to mám speciální držák, do kterého se to upne. S oblibou takové držáky montuju zespodu na desku stolu, protože tam nepřekážejí a zároveň drží.

Navrhl jsem držák, do kterého přesně zapadne válcový konektor. Menší zařízení (jako např. handsfree) v něm přímo nabíjím. Větší zařízení pak položím poblíž a kabel držákem protáhnu. Vypadá to zhruba takto:

Model je plně parametrický a lze tedy měnit jak počet děr pro kabely, tak třeba jejich vzdálenost. Například u postele mám "dvojitou" verzi, abych mohl nabíjet současně mobil a Kindle, případně dva mobily. Je to chycené na okraji "nočního stolku" (což jsou u nás dvě dřevěné truhly postavené na sobě) a zabraňuje to, aby kabely zmizely někde na zemi za ním.

Model pro 3D tisk si můžete stáhnout na novém webu PrusaPrinters.org.

Acknowledgements

Na tento typ konektorů mne upozornil kamarád BlueFox, který je někde našel. Já to jenom rozvedl do epické šíře :)