Nestává se moc často, že bych dělal reklamu komerčním službám, zejména pak neplacenou. Nicméně je pár firem, kde rád udělám výjimku a Backblaze je jedna z nich. Je to geniální řešení pro osobní zálohování. Jak funguje? Jednoduše: nainstalujete si jejího klienta a on zazálohuje celý váš počítač do cloudu. Zálohuje všechno co mu výslovně nezakážete, takže nemusíte složitě vybírat co se bude zálohovat. A stojí to fixní částku, která nezáleží na objemu uložených dat.

Stará a nová cena

Od 3. října Backblaze zdražuje. I po zdražení zůstane velice výhodnou službou, ale nyní máte poslední možnost si koupit předplatné za starou cenu:

Délka předplatného Dosud Dosud/měs. Nově Nově/měs.
1 měsíc $7 $7.00 $9 $9.00
1 rok $70 $5.83 $99 $8.25
2 roky $130 $5.42 $189 $7.88

I s novým předplatným se bavíme o částce okolo 180 Kč měsíčně, což je cena tří levných kafí na benzínce. To mi za kompletní zálohu počítače přijde stále jako přijatelná cena.

Navíc s novými tarify se prodlužuje doba úschovy historických kopií ze 30 dnů na 1 rok; to u těch předchozích šlo za dvoudolarový příplatek.

Až do pondělka ale máte možnost si koupit předplatné za stávající cenu a to až na dva roky dopředu. Pokud tak učiníte přes odkaz https://altair.is/backblaze, dostanete měsíc služeb zdarma navíc (a já taky, je to affiliate link).

Mějte na paměti

Backblaze je záloha, ne úložiště, takže ukládá kopii vašich dat, která máte lokálně. Nemůžete si uložit data jenom tam, ani neslouží k synchronizaci nebo vzdálenému přístupu k datům, jako služby typu OneDrive nebo DropBox. Společnost Backblaze nabízí i cloudové úložiště B2, ale to není zahrnuto v ceně paušálu, stojí to $5/TB/měs.

Prvotní upload může trvat velmi dlouho, v závislosti na objemu uložených dat a rychlosti uploadu vašeho připojení k Internetu. Následné zálohy jsou změnové, takže už se přenášejí jenom přírůstky.

Backblaze zálohuje pouze lokální disky, tedy interní disky připojené přes SATA, NVMe a podobně. Umí zálohovat externí disky připojené přes USB, Thunderbolt a podobně, ale musíte je (po prvotním zálohování) připojit alespoň jednou za měsíc. Viz informace na webu Backblaze.

Nezálohuje síťová úložiště typu NAS, namapované síťové disky apod. (ale umí zálohovat disk připojený přes iSCSI).Pokud chcete zálohovat NAS, u některých typů je to možné, ale ne v ceně paušálu, stojí to $5/TB/měs. Což na druhou stranu není tak moc a pro řadu uživatelů to vyjde i levněji, než zde popisovaný computer backup. Ale musíte na to mít vlastní software.

Data můžete před zálohou zašifrovat vlastním klíčem, takže ani provozovatel služby neví, co zálohuje. Nicméně pokud data chcete obnovit, musíte mu klíč sdělit.

Backblaze ukládá i historické kopie vašich dat, tedy všechny verze za posledních 30 dnů (a od října bude možné to bezplatně prodloužit na jeden rok). Znamená to, že dokáže obnovit i omylem smazaná nebo přepsaná data. Díky tomu představuje velice dobrou ochranu proti ransomware - šifrovacím virům a podobné havěti.

Backblaze Personal Backup je určen pro osobní počítače. Backblaze nabízí i řešení pro servery, síťová úložiště a podobně. Nicméně Personal Backup může být dobré řešení i pro malou firmu, pokud dokáže všechna data nasynchronizovat na jeden počítač (např. pomocí OneDrive atd.) a ten pak zálohovat.