Dneškem končí dvanáctým dílem rozsáhlý seriál o cacheování v ASP.NET webových aplikacích a soudím, že se asi jedná o nejrozsáhlejší informační zdroj na toto téma v češtině. Co všechno potřebujete vědět o cacheování?

Kompletní seriál najdete na YouTube kanálu Z-TECH, který pro české programátory produkuje Zásilkovna, v playlistu ASP.NET Cache.

Cacheování je obecně ukládání do mezipaměti. Pokud aplikace získá nějaký výsledek (náročným výpočtem, databázovým dotazem) a očekává, že ho bude potřebovat v budoucnu znovu, může si ho uložit do dočasné paměti (cache) a příště ho nevytvářet znovu, ale vzít z tohoto úložiště.

Elementy cache a distributed-cache

Tyto elementy jsou asi nejsnazší forma cacheování v ASP.NET. Umožňují uložit pro pozdější použití část vygenerovaného HTML v Razoru - tedy např. MVC View nebo Razor Page.

Objektová cache

Někdy nechcete cacheovat vygenerované HTML fragmenty, ale přímo objekty, objektové struktury, např. výsledky volání externího API nebo třeba databáze.

HTTP a output cache

Cacheovat můžete nejenom HTML fragmenty, ale i celou odpověď na HTTP požadavek. A to buďto na straně serveru (kde si to můžete vynutit) nebo na straně klienta či mezilehlé proxy.

Co dál?

Téma cacheování tím zdaleka není vyčerpáno. Napadají mne témata jako podrobnější vysvětlení hlavičky Vary anebo třeba specifické určení různých verzí pomocí hlavičky ETag. Ale myslím si, že to už jsou možnápříliš specifické scénáře, než aby zajímaly běžné webové programátory.

Nicméně máte šanci: pokud by vás ohledně cacheování něco zajímalo, napište mi to do komentářů k videu na YouTube a možná o tom vytvořím další díl.