Mám rád Markdown. Jednoduchý značkovací jazyk, který umožňuje do textu přidat formátování, odkazy a podobně. Nejsem sám, protože Markdown dneska používá kdekdo - GitHub, Reddit, Telegram, Facebook Messenger a další. Pro mne jako pro programátora je užitečný také tím, že do něj lze snadno přidávat ukázky zdrojového kódu v různých jazycích a podobně. Tento blog běží na Markdownu (resp. zdrojové texty článků píšu v Markdownu) a obecně ho používám kde to jenom jde. Připravil jsem pro vás dvě videa, ve kterých se naučíte jak MD psát jako uživatelé a využívat jako vývojáři.

Markdown pro uživatele

První video je určeno pro běžné uživatele. Představuje markdown formát jako takový. Jakým způsobem lze dělat běžné formátování textu, odkazy, vkládat obrázky, tabulky a další. Na webu SimpleMDE je dobrý cheat sheet s přehledem syntaxe. Ale MD je tak jednoduchý, že vám rychle přejde do krve, uživatelé s tím většinou nemívají problémy.

Markdown pro programátory

Druhé video je určeno programátorům v .NETu. Ukazuji v něm, jak pomocí knihovny Markdig renderovat MD do HTML. Ukazuji, jak to udělat bezpečně (třeba zakázat vkládání přímého HTML) a jak si rozšířit Markdown o vlastní příkazy, třeba když napíšete @username, tak se vytvoří odkaz na daného uživatele

Další možnosti