Začaly prázdniny a možná by se vám hodily jednoduché LED lampičky, které jsou navíc vodotěsné. Ukážu vám jak takové vyrobit s pomocí dózy od žvýkaček, CR2032 baterie, svítivé diody a (volitelně) trochy 3D tisku. Výrobu zvládnou i děti.

Základní princip

Základní princip je jednoduchý: vezměte knoflíkovou baterii CR2032 a běžnou svítivou diodu (LED). LED dejte "obkročmo" na knoflíkovou baterii tak, aby se delší nožička LED dotýkala kladného pólu baterie a kratší nožička toho záporného. LEDka se rozsvítí. Můžete to celé přelepit lepící páskou, aby to drželo. Přidejte k tomu ještě neodymový magnet a máte LED throwie, malé světýlko, které můžete magneticky přichytit kamkoliv a páchat tak umění nebo přispět k dopravní nehodě ministra vnitra.

Výdrž takového světýlka záleží na barvě použité LED, protože mají různý odběr. Ten stoupá s klesající vlnovou délkou, takže nejmenší odběr má červená LED, pak následuje žlutá, zelená a modrá. Nejkratší dobu vydrží bílé LED, které kombinují červenou, modrou a zelenou najednou. Obecně se ale pohybuje mezi 1-3 dny.

Pro účely tohoto článku pomíjím různé speciality jako vysocesvítivé LED s velkým odběrem, infračervené, ultrafialové a podobné radosti. Laiků se to netýká a odborníci to stejně už vědí.

Takové světýlko ale má tu nevýhodu, že docela oslňuje a paradoxně není moc vidět, protože působí bodově. Je tedy třeba ho rozplýlit pomocí nějakého difuzéru. Můžete třeba na LEDku postavit láhev s vodou s trochou mléka (aby nebyla čirá) a vyrobíte si improvizovanou lampičku.

Nebo můžete umístit LEDku i s baterií do průsvitné (ne průhledné) lahvičky. Já ve velkém žeru žvýkačky JetGum, které Lidl prodává v malých bílých dózách, které jsou pro tento účel naprosto ideální. Mají tu výhodu, že jsou vodotěsné a prakticky nerozbitné.

Co budete potřebovat

3D tištěný držáček baterie a LED

Ten v zásadě nepotřebujete. Vystačíte si s lepící páskou, trochou modelíny, tavným lepidlem, čímkoliv čím ty tři věci (baterii, LED a lahvičku) dokážete spojit dohromady. Nicméně pokud disponujete 3D tiskárnou, můžete to celé udělat elegantně a opakovaně použitelně, protože lze snadno vyměnit baterii anebo LED vyjmout, pokud zrovna nemá svítit.

O modelování jsem natočil video pro kanál Z-TECH, který provozuji společně se Zásilkovnou:

Zde je výsledný kód a STL model:

Jak na to, krok za krokem:

Potřebný materiál
Krok 1: Potřebný materiál
Instalace držáku
Krok 2: Dózu zbavte štítku a do víčka vložte vytištěný držák. Pokud nechce držet, přilepte ho tavným lepidlem nebo něčím podobným.
Instalace baterie a LED
Krok 3:Do držáku zasuňte baterii a po stranách do trojúhelníkových zářezů i LED. Pokud nesvítí, zkuste ji otočit :)
Výsledek
Krok 4: Výsledek - vodotěsné lampičky s rozptýleným světlem.