Připravuji nový projekt technického YouTube kanálu. Témata budou to, co byste ode mne asi tak očekávali: programování, elektronika, 3D modelování a tisk, kybernetická bezpečnost a podobně.

V tuto chvíli budujeme studio, a od tohoto videa se věci výrazně pohnuly - máme závěsy, klíčovací pozadí, lepší mikrofon, čekám na dodání akustické pěny... Pokud vše půjde dobře, mělo by ke spuštění dojít cca. během měsíce. Sledujte můj Facebook, Twitter a samozřejmě tento blog, dozvíte se víc!

Online školení zdarma

Hodně obsahu který tvořím a budu tvořit jsou screencasty - záznam obrazovky počítače. A v podstatě jako doplněk kamera. Ideální formát na různé tutorialy a podobné věci.

Asi nejlepší nástroj pro ně se jmenuje Camtasia. Camtasia je rozsáhlý softwarový balík pro kompletní tvorbu screencastů a tutorialů. Podporuje záznam obrazovky, ale nabízí i pokročilé možnosti editace a produkce videa. Jedná se o NLE, nelineární editaci videa, která probíhá na záznamu, nikoliv v reálném čase. Camtasia je komerční program, který nabízí třicetidenní zkušební verzi. Pro držitele titlů MVP, MCT a MSP je k dispozici zdarma NFR verze.

Z trochu jiného ranku je OBS Studio. Jde o zdarma dostupný open source program od projektu Open Broadcaster Software. Jeho hlavním určením je streamování z dodaných podkladů, ale zvládá i záznam obrazovky (a dalších zdrojů) do souboru. Jedná se o lineární střihový software, tedy záběry se mění v průběhu natáčení v reálném čase a s výsledkem lze dále pracovat jenom obtížně (v porovnání s NLE programy).

Před časem jsem pro své kolegy vytvořil elearningové školení jak tyto programy používat pro nahrávání a OBS i pro streamování. Nyní ho dávám k dispozici zdarma všem zájemcům. Najdete ho v systému Altairis eLearning.