Asi nejlepší by bylo přeložit název této facebookové skupiny jako "kašlu na to, prostě si to vytisknu". Popisuje stav, do které ho se začasté dostávají majitelé 3D tiskáren. Řadu problémů a drobných každodenních prud lze vyřešit pomocí pár minut modelování a pár desítek minut tisku.

Praktický příklad ze včerejška. Poslední dobou trávím nějak podezřele mnoho času školeními v Gopasu. A nový automat na kafe produkuje tekutinu, kterou jsem ochoten pít. Takže od nápojových automatů tradičně přicházím s půllitrem Pepsi v jedné a kelímkem kafe ve druhé ruce. Ovšem jak na odemčení dveří či zadání kódu k učebnám v 10. patře chybí. Chtělo by to třetí ruku. Nebo nějakou poličku...

FTIJPI!

Sedmatřicet řádků v OpenSCADu, hodinka tisku a řešení je na světě: parametrický držák kelímku na dveře.

Přísavku jsem použil stejnou jako pro držáky do sprchy. V zásadě bych si asi vystačil i s parametrizací tohoto modelu, ale chtěl jsem aby to bylo úhlednější a čudlík od přísavky schovaný, přece jenom to bude na veřejnosti.

Instalace byla otázkou okamžiku. Během další hodiny někdo na držák nalepil samolepku s gopasím logem, čímž celé dílo učinil oficiálním.

Některé problémy prostě mají snadná a jednoduchá řešení.