Minulý rok jsem jako novoroční přání vyrobil figurku koně vyřezanou z překližky na laseru. Mělo to veliký úspěch, takže jsem to letos musel trumfnout. Jak na to?

Princip je jasný, novoroční přání bude ode mne, Šelmíry a Vity a proto na něm budeme vyobrazeni my. A aby bylo jasné, že je to novoroční přání, bude tam text "PF MMXX". Vlastní tvar jsem nakreslil v Adobe Illustratoru:

Výřezy do sebe přesně zapadají a odpovídá i tloušťka 3 mm, která odpovídá síle materiálu, kterým je obyčejná březová překližka. Díly nejsou vyřezané samostatně, ale jsou na kartě formátu přibližně A6 (přesně 150 x 100 mm, což se dobře vejde do obálek, které používám). V programu RDWorks, který se používá na ovládání laseru, který máme v PrusaLabu, jsem přidal "bridges", neproříznuté tenké kousky materiálu, které jdou vylomit.

Výsledek vypadá velmi dobře, oproti minulému roku jsem ale obálky nepečetil voskem, ale jenom papírovou embossovanou pečetí, protože to je rychlejší.

Protože minule některým příjemcům nedošlo, že je třeba figurku z podkladu vylomit a sestavit, připravil jsem pro letošek ještě decentní návod, aby bylo jasné, jak má výsledek vypadat. Nojo, jenomže jak na to? OpenSCAD to the rescue! Od verze 2019.05 umí jednoduše importovat SVG. Proto jsem jednotlivé díly z Illustratoru vyexportoval jako SVG a pak napsal pár řádků SCAD kódu, který z 2D udělal 3D:

height = 3;
explode = 0;

translate([0, 38 + height]) rotate([90, 0, 0]) linear_extrude(height) import("part_back.svg");
translate([0, 05 + height]) rotate([90, 0, 0]) linear_extrude(height) import("part_front.svg");
translate([28.5, 0, explode]) rotate([90, 0, 90]) linear_extrude(height) import("part_side.svg");
translate([108.5, 0, explode]) rotate([90, 0, 90]) linear_extrude(height) import("part_side.svg");

Výsledné STL vypadá takto:

Udělal jsem z něj obrázek, zvektoroval ho a vyrobil opět v Illustratoru papírovou kartičku, která ukazuje výsledek:

Takhle si s tím poradila moje kamarádka Draace:

Soubory ke stažení

Pokud jste moje PFko nedostali, netruchlete. Možná ho ještě dostanete, protože jsem jich zatím většinu nerozdal, ale pokud ne, můžete si ho vyrobit sami. Nabízím ke stažení soubor, který obsahuje všechna 2D vektorová data potřebná pro výrobu.

No a pokud náhodou nemáte při ruce laser, tak tady je jedno klasické, nutné, konvenční PF jako obrázek: