V PrusaLabu, otevřené dílně nedaleko Nádraží Holešovice v Praze budu v dohledné době mít několik přednášek na různá témata. První z nich už zítra!

Jak si můžete všimnout, členové PrusaLabu mají významnou slevu na vstupném. A od října budete mít možnost si na recepci labu pořídit zkušební měsíční členství za pouhých 99 Kč.

Příprava vektorových dat pro laser, plotter, router a další

24. září 2019, 18:00-20:00, vstup 300 Kč (pro členy 100 Kč), registrace

Mnoho zařízení v Labu – laser, řezací plotter, CNC router a další – vyžaduje jako vstupní data obrázek ve vektorovém formátu. Na této přehledové přednášce si ukážeme, jak taková vektorová data získat a jak s nimi nakládat. Tato dovednost se hodí nejenom pro lab, ale též třeba pro přípravu dat k profesionálnímu tisku a podobně.

Projdeme si následující témata:

Leptání skla a kovu svépomocí

Na této přednášce vám předvedu dvě odlišné techniky, které spolu ale úzce souvisejí. Leptání skla speciální pastou a leptání kovů elektrolytickou cestou. Jde o způsob značení materiálu, který je esteticky zajímavý, velmi stálý a odolný a přestože působí luxusním dojmem, je ve skutečnosti velice jednoduchý.

Do skla (nebo třeba zrcadel či některých druhů keramiky) lze leptat speciální pastou, která způsobí, že povrch zmatní.

U většiny kovů – zejména hliníku, nerezu, mosazi nebo mědi – pak lze elektrolyticky povrchovou vrstvu odstranit a vyleptat do předmětu prohlubeň. V obou případech se pak používá maska, kterou lze vyrobit třeba ze samolepicí fólie na řezacím plotteru.

Prakticky vám ukážu, jak tyto dvě techniky používat. O týden později budete mít možnost si leptání pod mým odborným dohledem sami vyzkoušet na navazujícím workshopu.

OpenSCAD – novinky ve verzi 2019

5. listopadu 2019, 18:00-20:00, vstup 100 Kč, registrace

Populární 3D modelovací program OpenSCAD, ve kterém se modely nenavrhují graficky, ale programují, se dočkal nové verze. Ta přináší řadu novinek jak v uživatelském rozhraní tak v jazyce samotném. Přímo součástí OpenSCADu je customizace modelů, fungující téměř totožně jako na webu Thingiverse, ale s možnostmi navíc. Přibyla také řada nových funkcí, včetně lepší obsluhy chyb. Na této přednášce si ukážeme, co je nového a jak to můžete využít ve svých modelech.