Pro vytváření 3D modelů používám program OpenSCAD. Ten je specifický tím, že se v něm model programuje, nikoliv kreslí. V minulosti jsem o něm už také napsal několik článků.

Teď pracuji na projektu, kde potřebuji na základě různých parametrů vygenerovat větší množství podobných modelů. Na to se OpenSCAD výtečně hodí. Nicméně chybí možnost generování modelů automatizovat. Naštěstí se dá OpenSCAD ovládat z příkazové řádky, takže jsem si na to vytvořil systém.

Jmenuje se OSBS - OpenScad Build System a najdete ho na mém GitHubu. Ve své podstatě je to obyčejný dávkový soubor (.cmd), ale ne úplně jednoduchý.

Co OSBS umí?

Soubor build.cmd je nutné umístit do stejné složky, kde se nacházejí .scad soubory. Pokud má být soubor zahrnut do buildu, je třeba do něj vložit speciální komentář /* OSBS:build */.

Poté je možno vytvořit soubor s příponou .vars, který bude obsahovat různé varianty modelu, s různým nastavením proměnných. OSBS vygeneruje všechny varianty.

Další funkcí je podpora modelů, které se budou tisknout více extrudery. Přidáním komentáře /* OSBS:build:2E */ lze např. určit, že se model bude tisknout dvěma extrudery. V takovém případě se odpovídající model bude renderovat třikrát, OSBS mu podstrčí proměnnou osbs_selected_extruder s hodnotami 0, 1 a 2 a jednoduchými podmínkami uvnitř souboru lze určit, co se kdy bude generovat.


Kompletní informace a příklad použití najdete na https://github.com/ridercz/OSBS.