Tento text je zastaralý a ponechávám ho zde jenom pro informaci. K dispozici je aktualizovaná verze článku z roku 2021 pro verzi Kali 2021.3a.

Kali je speciální distribuce Linuxu pro bezpečnostní účely, penetrační testy a další bohulibé aktivity. Často se používá jako "live" distribuce, která se neinstaluje, ale jenom se nahraje na DVD nebo USB disk a nabootuje. Já ji nicméně používám pro různá dema a laby a mám ji nainstalovanou ve virtualizační platformě Hyper-V.

Pro konkurenční platformy VMWare a VirtualBox jsou k dispozici přímo oficiální předinstalované images. Pro Hyper-V nic takového není a virtuálku si musíte vytvořit sami. Není to obtížné a nádavkem přidávám pár konfiguračních tipů. Takhle konfiguruji svoje Kali já pro účely výuky a dema. Samozřejmě pro praktické použití budete chtít postupovat jiným způsobem.

Získání instalačního image a vytvoření Hyper-V VM

Instalační ISO image si stáhnete na webu kali.org v sekci Downloads. Bude vás zajímat ten nejběžnější image - Kali Linux 64 bit. V době vydání článku je aktuální verze 2018.3a a můj návod se vztahuje právě k ní - postup je nicméně stejný již mnoho verzí a předpokládám, že bude aktuální i do budoucna.

VM musí být "Generation 1"

Vytvoření VM je velmi jednoduché a v průvodci postupujte běžným způsobem. Jenom si dejte pozor, abyste vytvořili Generation 1 VM. Po vytvoření VM ji nabootuje z ISO image.

Instalace operačního systému

Kali Linux Boot Screen

Měla by se vám ukázat úvodní obrazovka s možnostmi umožňujícími spustit Kali jako live distribuci a nebo jej nainstalovat. Zvolte Graphical Install.

Občas se mi stává, že se boot screen zobrazí chybně - je tam jenom prázdný obrázek bez textu. V takovém případě pomáhá se odpojit (zavřít okno Virtual Machine Connection) a zase se připojit.

Samotnou instalaci OS nechávám s výchozími hodnotami, včetně regionálních nastavení (je to poněkud zmatené, takže všechno nechávám na English/US a měním dodatečně).

U Kali se vzhledem k jeho speciálnímu určení vesměs předpokládá, že budete pracovat jako root (administrátor), takže v rámci instalace zadávám jeho heslo a nevytvářím speciálního uživatele.

Nastavení rozlišení

Po instalaci má počítač nastavené rozlišení 1152x864 (XGA+). Já Kali používám hodně pro prezentace a videa a tam se hodí širokoúhlé rozlišení - já používám 1280x720. Pro jeho nastavení je nutné editovat soubor /etc/default/grub. Najděte následující řádek:

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet"

a nahraďte jej tímto:

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash video=hyperv_fb:1280x720"

Poté spusťte příkaz update-grub a restartujte počítač.

Nastavení automatického přihlašování

Pro dema se hodí mít nastavené automatické přihlašování. To zapnete tak, že editujete soubor /etc/gdm3/daemon.conf. Odstraněním # v něm odkomentujte následující řádky:

AutomaticLoginEnable = true
AutomaticLogin = root

To zařídí automatické přihlašování. Ještě je třeba zakázat automatické zamykání konzole a vypínání obrazovky. To se dá udělat ze systémového menu (šipka dolů vpravo nahoře):

Regionální nastavení

Chci, aby na mne systém mluvil anglicky, ale abych měl českou QWERTY klávesnici, české formáty datumu a času a českou časovou zónu. To se dá opět udělat ze systémového menu v Settings > Region & Language.

Nastavení pozadí

Všechny moje VM pro dema mají na pozadí vycentrované firemní logo a barvu, která je specifická pro dané VM, aby se daly snadno rozeznat. To je nejjednodušší nastavit z příkazové řádky následujícími příkazy:

gsettings set org.gnome.desktop.background picture-uri "file:///root/Pictures/Wallpapers/Altairis-Background-for-Virtual-PC.png"
gsettings set org.gnome.desktop.background picture-options "centered"
gsettings set org.gnome.desktop.background primary-color "#F26631"