Prakticky každá webová aplikace (a nejen webová, samozřejmě) potřebuje nějaké ikony. V ideálním světě je vytváří grafik, potažmo UI designér. Reálně je často valná část návrhu UI nechána na programátorech, kteří vesměs nemají na hraní s ikonkami čas, schopnosti a nástroje.

Existují hotové sady ikon (třeba Silk Icons, které jsem zahrnul i do komponent v Altairis.Web.UI), ale co když vám už lezou krkem, případně se vám esteticky nehodí do krámu, protože chcete navrhnout něco v novém "Metro" stylu?

Společnost SyncFusion, známá především jako autor .NET komponent, relativně nedávno přišla s nástrojem pro generování a správu obrázků/ikon v jednoduchém Metro stylu. Nástroj propaguje jako "developer friendly" a je skutečně určen spíše pro programátory, než pro grafiky.

Hlavní rozhraní programu

Program v sobě obsahuje 1700 základních symbolů, které jsou řazeny do kategorií a které lze fulltextově prohledávat. Všechny symboly jsou v jednotném, jednoduchém stylu a jsou vektorové, takže je možné je libovolně zvětšovat a zmenšovat. Program také obsahuje funkci pro vyváření symbolů ze znaků libovolného fontu.

Po výběru jednoho ze základních symbolů můžete editovat jeho velikost, barvu, úhel natočení, pozadí a další parametry:

Rozhraní pro editaci symbolu

Výslednou kompozici pak můžete kopírovat do schránky jako obrázek (vhodné pro další práci v nějakém grafickém programu), nebo vyexportovat v řadě formátů. Nejpoužívanější budou asi klasické PNG/ICO, ale program podporuje i přímý export v podobě XAML markupu, což ocení zejména WPF vývojáři.

U exportu zamrzí snad jenom nemožnost obrázek exportovat v nějakém běžném vektorovém formátu, nejlépe SVG. Je to překvapivé i vzhledem k tomu, že obrázky původně v SVG uloženy jsou.

Projekty

Prostým přetažením symbolu do levého dolního rohu můžete vytvářet též kolekce ikon – projekty, třeba pro konkrétní aplikaci. Takovou kolekci je možno též uložit jako CSS sprite pro použití v HTML. Bohužel vygenerované css je chybné, protože u pozičních informací chybí jednotky (px) a je tedy nutné je upravovat.

Přes tyto drobné nevýhody ale Metro Studio doporučuji každému, kdo musí ikony tvořit či hledat a jejich kreslení nepatří mezi jeho koníčky. Aplikace je zdarma a můžete si ji stáhnout na adrese http://www.syncfusion.com/downloads/metrostudio.