Právě u nás začala akce nazvaná Hodina Země, v rámci které jsou po celém světě vypínána veřejná a slavnostní osvětlení. Pokud vás opravdu zajímá trvalá udržitelnost života na zemi a nejenom prázdná gesta, rozsviťte místo toho všechna světla, co jich doma máte. Zhasnutí světel je krok čistě symbolický. A symbolický v mnoha rovinách, včetně mnohých, u kterých se to tvůrcům akce líbit nebude.

Jasné světlo je pro mne symbolem. Symbolem lidské invence, schopností a pokroku. Vždycky, když jsme dokázali vyrobit jasnější světlo, znamenalo to pokrok v civilizaci. Nejprve oheň, pak karbidové a plynové lampy, elektrický oblouk, žárovky, LED… Světlo je snad ve všech kulturách spojeno s dobrem a ne nadarmo máme "dobu temna" a "temné myšlenky".

Lidská invence, schopnosti, pokrok a technologie jsou podle mého názoru jedinou cestou, jak můžeme jako živočišný druh přežít. Vždycky tomu tak bylo, civilizace se vždy vyvíjela směrem vpřed. Problémy nikdy nedokázala úspěšně vyřešit tím, že by se omezovala, šetřila a vracela zpátky, ale jenom tím, že našla nový, lepší způsob, efektivnější cesty…

Už před lety jsem v článku Koňský trus a ekologická agitka psal o tom, jak odborníci v roce 1820 spočítali, že vinou rozmáhající se dopravy budou v roce 1950 londýnské ulice pokryty sedmimetrovou vrstvou koňského trusu. Když jsem tam naposledy byl, ničeho takového jsem si nevšiml. Ne snad, že bychom se vrátili zpátky, ale vymysleli jsme efektivnější způsoby dopravy.

Lepší prostředí pro život nedokážeme zajistit tak, že se ponoříme do temnot, ať už na symbolickou hodinu vypnutím světel, nebo na věky povinnou náhradou funkčních žárovek neúčinnými úspornými. Ale jenom tím, že budeme hledět vpřed, vymýšlet a implementovat nové technologie.

Pokud se o osud lidstva zajímáte, inovujte a vymýšlejte. A pokud chcete symbol, tak nezhasínejte světla, ale naopak rozsviťte všechna, která máte! Vytvořte jasné světlo na oslavu vzdělanosti, technologií a lidské vynalézavosti.