Čas vánoční je oblíbenou příležitostí k více či méně přímému citovému vydírání za účelem vylákání peněz na dobročinné účely. Jak a komu darovat peníze, abyste se za to pak nemuseli stydět?

Nabídka je široká:

Příkladů v podobném duchu by se nepochybně našlo ještě víc, takže se člověk pomalu stydí, že profesionální konatele dobra za cizí peníze rovnou nestřílí.

Alternativou jsou projekty, u kterých lidi osobně znáte a oni vědí, že vy víte kde bydlí pro případ, že by si situace vyžádala řešení perkusní cestou. Mně bohužel podobné projekty poslední dobou došly, protože se všechny ty spolky úspěšně rozhádaly.

Našel jsem nicméně zajímavý projekt, který se mi líbí a který dokonce pokládám za prospěšný. Jedná se o projekt půjček KIVA. Jak to funguje?

Kiva pomáhá těm, kdo se snaží si pomoci sami. Nerozdává peníze nebo jídlo, ale poskytuje prostřednictvím partnerů půjčky lidem, kteří se snaží zlepšit svou situaci, například podnikáním. V čem je to tak dobré?

Ani tento postup není zcela bezchybný a i Kiva má za sebou problémy, ale celý proces je (na obvyklé podmínky panující v podobných organizací) transparentní a lze si vybrat podle vašich preferencí.

Takže rozhodnete-li se páchat dobročinnost, tohle může být ta cesta.