Když jsem před lety rozjížděl kalendář na webu akce.altairis.cz, bylo mým záměrem udělat jednoduchý systém pro sérii pěti seminářů o novinkách v ASP.NET 2.0 (to ten čas letí, co?), který jsme pořádali s dnes již neexistující Windows User Group .NET Group. Nenapadlo mne, že během pár let získá skoro 3000 uživatelů a že se stane faktickým centrem komunitních akcí pro geeky na Microsoft platformě. Jako každý systém, i tento (postavený na ASP.NET 2.0 a SQL 2005) postupem času zastaral a bylo třeba vydat novou verzi.

Rozhodl jsem se k radikálnímu zásahu a celý systém od základu přepsal pomocí nejaktuálnějších dostupných technologií – ADO.NET Entity Framework, ASP.NET 4.5, HTML 5, jQuery, jQuery UI… Tuto verzi jsem před několika týdny slavnostně zprovoznil na nové adrese www.geekcore.cz. Podrobnější informace o migraci najdete na webu samém.

Open source

Mým záměrem od počátku bylo vytvořit open source aplikaci, která bude sloužit i jako ukázka a inspirace pro ostatní vývojáře. Těch několik týdnů běhu posloužilo k vychytání drobných much a tudíž jsem v noci na dnešek zveřejnil první verzi zdrojového kódu. Můžete si ji stáhnout na http://geekcore.codeplex.com.

Další verze budou následovat, mám v plánu při každé větší aktualizaci webu na CodePlexu publikovat aktualizovanou verzi.

Tak trochu jiné školení

Zveřejněním zdrojového kódu přiběh ale teprve začíná. Okolo GeekCore a procesu jeho vývoje jsem se rozhodl postavit jeden ze svých kurzů v Gopasu. Tak trochu jiný kurz, než je obvykle zvykem.

Většina školení a kurzů se zabývá nějakými konkrétními technologiemi a učí vás, jak je používat. Mou snahou bylo vytvořit jiný kurz: předpokládám, že používané technologie, jako ASP.NET, Entity Framework atd. již znáte a zaměřil jsem se na to, jak je využít v praxi. Zaznamenal jsem celý postup vývoje aplikace a přetransformoval jej do podoby hands-on labu. Vytvořil jsem podrobnou příručku, která vám umožní projít v průběhu kurzu procesem vývoje od začátku do konce.

To je totiž mým hlavním cílem: neukazovat technologie, ale na reálném příkladu předvést, jak se používají v praxi a jak vedou ke konkrétnímu výsledku.

Tento kurz je podle mého názoru vhodný pro dvě skupiny uživatelů: Pokročilí začátečníci, kteří sice vědí, jak psát kód, ale chtějí se naučit triky pro koncepční návrh aplikací s reálnými problémy. A také "staří rutinéři", kteří chtějí pro občerstvení mysli konfrontovat své zažité postupy s jinými názory a také se podívat, jak mohou rutinu usnadnit nové technologie v .NET 3.5/4.0 a Visual Studiu 2010.

Kurz školím v počítačové škole Gopas a má kód GOC335. Nejbližší běh se bude konat od 10. října v Praze (další je naplánován až na leden příštího roku, ale pokud bude dost zájemců, vyhlásíme nový termín dřív).