Při vývoji a nasazení aplikací potřebujeme často trochu chaosu. Tím nemyslím příspěvky našich spolupracovníků, ale náhodně generované klíče či hesla. K jejich generování lze použít řadu různých programů a online služeb, ale já osobně s nimi z různých důvodů nejsem spokojen. Takže jsem napsal a zprovoznil vlastní nástroj, který lze považovat za swiss-army knife pro všechny případy, kdy toužíme po chaosu. A zároveň může sloužit jako inspirace pro tvorbu uživatelského rozhraní pomocí jQuery UI.

Online verzi aplikace najdete na adrese chaos.aspnet.cz. Tamtéž si (na záložce About) můžete stáhnout zdrojový kód celé aplikace. A co umí?

Generování machine keys i pro .NET 4.0

Prakticky pro každou ASP.NET aplikaci potřebujete vygenerovat klíče pro machineKeys sekci. Generátorů MachineKeys klíčů se po internetu toulá spousta, ale nenašel jsem žádný, který by podporoval i nové algoritmy, které jsou součástí ASP.NET 4.0.

Generování hesel

Rovněž generátorů hesel je na Internetu spousta, ale když je potřebuju najít, žádný vhodný se mi nikdy pod ruku nedostane. Můj generátor umí automaticky vytvářet hesla libovolné délky a složitosti, přičemž zaručuje, že hesla nebudou obsahovat znaky, které lze vizuálně snadno zaměnit, jako 1/I/l nebo 0/O.

Univerzální generátor klíčů a náhodných dat

Tohle je funkce, která mi chyběla nejvíc. Můžete zadat požadovaný počet klíčů a jejich délku (v bitech nebo bajtech) a program je umí vygenerovat v řadě různých formátů:

Rozhraní jQuery UI

Pro tvorubu uživatelského rozhraní jsem použil knihovnu jQuery UI a aplikace ukazuje, jak je možné ji zkombinovat s ASP.NET Web Forms. Aplikace přirom není na JavaScriptu závislá a "degrades gracefully" – pokud JavaScript nefunguje, zobrazí sice jednoduché, ale plně funkční rozhraní

Třída ChaosHelper pro vaše aplikace

Jádrem aplikace je jednoduchá třída ChaosHelper, která poskytuje uživatelsky přítulné metody pro generování náhodných dat v různých formátech. Používá přitom třídu RNGCryptoServiceProvider, tedy kryptograficky bezpečný generátor náhodných čísel (více o něm najdete v článku Příliš spořádaný svět).

Tuto třídu můžete použít i samostatně ve vlastních aplikacích, pokud budou vyžadovat generování klíčů či hesel.