Pokud jde všechno podle plánu, tak právě v tomto okamžiku začínám v Bratislavě svou přednášku o podzimních novinkách pro webové vývojáře. Jak jsem již zaznamenal na TechEdu, Microsoft nyní zbožně obrací zraky k nebesům. Nebo to možná není zbožnost, ale prostá snaha prosadit svou cloud computing platformu Windows Azure. Většina aktivit Microsoftu jde tedy tímto směrem a skutečných vývojářských novinek není právě mnoho. Nicméně dvě věci, které by nás na podzim zajímat mohly, jsem najít dokázal.

Visual Studio Async CTP

Asynchronní programování je oblast, se kterou programátoři často bojují (pokud píší desktopové aplikace a nic jiného jim nezbývá) a nebo kterou se ani neodvažují nakousnout (to pokud píší aplikace webové, kde se za normálních okolností radostem multithreadingu vyhnou). Což je v mnoha případech škoda, protože současné aplikace věčně na něco čekají – na odpověď ze sítě, z databáze… Vhodné použití asynchronních přístupů je může jednak zrychlit a především zprůchodnit, umožnit obsloužení ěvtšího množství uživatelů.

Microsoft přišel s Visual Studio Async CTP, což je knihovna pro .NET Framework, která umožňuje pomocí nových klíčových slov async a await využívat asynchronní metody z kódu, který se jinak tváří jako běžný synchronní. Tj. lze na něm běžnými způsoby odchytávat výjimky, nemusíte se piplat s delegáty a podobně.

Open Data Protocol (OData)

Jako by jich nebylo málo. OData je další způsob, jak přistupovat k datům přes web. Od dosud představených technik se liší tím, že je to konglomerát již existujících technologií – HTTP, ATOM, JSON a další. Jde tedy spíše o propojení již existujících technologií.

Ačkoliv OData lze publikovat i konzumovat mnoha různými způsoby, zajímavá je i .NET podpora pro ně – velmi jednoduchá a přímočará

Prezentace a příklady

Prezentaci a příklady na výše uvedené si můžete stáhnout na http://www.aspnet.cz/files/20101125-DevNetCon.zip (800 kB).