Za pár hodin začnou letošní volby do Poslanecké sněmovny. Páté v historii samostatné České republiky. A já ještě pořád nevím, koho budu volit. Jaké možnosti se nám nabízejí, v pořadí podle volebních čísel?

Věci veřejné

Zhmotnění vítězství marketingu nad zdravým rozumem. Do sněmovny se samozřejmě dostanou, firemní maskot Radek John opatřený gloriolou svatosti reportéra Novy prostě funguje. Nic na tom nezmění ani četné aférky. Pražští byznysmeni pochybných morálně-volních vlastností si prostě založili vlastní stranu, aby nebyli nadále závislí na kšeftech dohozených jim většími stranami. VV nahradí KDU-ČSL v pozici politické prostitutky, která půjde s tím, kdo jí nabídne nejvíc. A možná i ve sněmovně jako takové, to se ještě uvidí. Z mého pohledu nevolitelné.

Komunistická strana Čech a Moravy

Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce; kdo je levičák ve třiceti, nemá rozum – říká se. Na mne to přišlo o něco dřív, takže v patnácti jsem spoluzakládal Komunistický svaz mládeže a v prvních svých volbách jsem KSČM i volil. Ostatně, je to u mne součást rodinné anamnézy. Od té doby se můj pohled změnil. Nevolitelné.

Česká strana sociálně demokratická

Pod vedením Grosse a Paroubka přestala být sociální a demokratická nemůže být z principu své existence. Sociální demokracie má v evropském kontextu jistě právo na existenci. Čím dříve se zbaví Paroubka, Tvrdíka, Ratha a jim podobných, tím lépe. Neschopnost sestavit vládu by téhle skvadře mohla konečně zlomit vaz. Z mého pohledu samozřejmě nevolitelné.

Strana práv občanů – Zemanovci

Stýskám si, že jako pravičák nemám koho volit. Rozumný volič levicově zaměřený je na tom velmi podobně, ale je zde jistá šance v podobě SPOZ. Jediná levicová strana se skutečným programem a ne jenom populistickými nebo extremistickými kecy. Nepokládám její program za realizovatelný v českých podmínkách a nelíbí se mi ani z hlediska svého ideového založení, ale pokládám ho za legitimní. Zatímco všechny předchozí dosud uvedené strany pokládám ze zhruba uvedených důvodů za nevolitelné kýmkoliv se zdravým rozumem a jejich voliči opovrhuji, v případě SPOZ jsem ochoten odlišný názor respektovat, jakkoliv jej nesdílím a rozhodně této straně svůj hlas nedám.

TOP 09

Těžké, vskutku přetěžké rozhodování. Aby bylo jasno: o morálním profilu exponentů této strany si nedělám žádné iluze. Nicméně právě proto do ní vkládám jisté naděje. Pokud by Kalousek a spol mysleli jenom na sebe, dokázali by podle mého názoru najít pohodlnější cestu. Možná že už mají dost na to, aby jim mohlo jít i o princip. Snad prvně v životě souhlasím s Davidem Rathem, který na adresu páně Kalouskovu řekl, že Schwarzenbergové vždycky věděli, že z nejhorších pytláků jsou nejlepší hajní.

Také se mi nejvíc líbila kampaň TOP 09. Jako jediní dokázali ukázat nadhled, ironii a smysl pro humor. Jejich kampaň byla dost profesionální na to, aby nepůsobila trapně a zároveň narozdíl od ODS a ČSSD nepůsobila bezobsažným dojmem čistého marketigu.

Znechutilo mne ovšem včerejší hlasování o biopalivech, ve kterém TOP 09 hlasovala pro nesmyslné povinné navýšení bilosložky. Do té doby to byl můj jasný favorit. Teď vskutku nevím.

KDU-ČSL

Kojím se nadějí, že současné volby by mohly tuhle partu konečně dostat ze sněmovny a tím elegantně zrušit. Možná i za cenu výhry levice – beztak se to jednou stane a raději ať vyhrajou teď, když je průser stejně na obzoru.

Strana zelených

Pominu-li nové Věci Veřejné, jsou podle mého soudu zelení relativně nejzkorumpovější stranou u nás. Ne v absolutních číslech, ale relativně. U ostatních stran je vidět nějakou reálnou agendu, v rámci které se logicky najdou lidé, kteří neodolají pokušení. Ale 100% nativní agendy Strany zelených jsou podvody a očividné lumpárny. Biopaliva, emisní povolenky, ministerstvo pro lidská práva… Jeden švindl za druhým. SZ sestává z užitečných idiotů, kteří to myslí dobře, jakkoliv nic nechápou, a neužitečných manipulátorů, kteří se řídí heslem "lepší vrabec v hrsti, než holub na střeše" a spokojí se s málem. Předvolební kampaň pod heslem "jako jediní jsme se nenechali koupit" je v tomto případě opravdu směšná.

Svobodní

Tato strana je asi nejbližší mým reálným politickým názorům. Volil jsem je ve volbách do Evropského parlamentu. Nicméně v kontextu současných voleb nemá hlas pro ně smysl.

ODS

Vylosované číslo mi ODS zařadilo na konec a tady je rozhodování ještě těžší, než v případě TOP 09. S výjimkou prvních voleb a voleb do EP jsem vždy volil ODS. Se skřípěním zubů, jako jedinou existujcí alternativu. Dokonce jsem nějakou dobu byl i členem ODS. Potácí se odnikud nikam. Jediné, co by téhle straně mohlo pomoci je buďto výrazné vítězství nebo výrazná porážka. Patová nebo víceméně patová situace ji ponechá tam, kde je teď. Na výrazné vítězství to nevypadá, takže doufám, že ODS dostane na prdel, zejména v Praze. Nečasovi snad i věřím, ale jedině výrazné vítězství nebo výrazná prohra mu dá možnost něco ve straně výrazněji změnit.

Takže TOP 09 nebo ODS? Nevím, Asi si fakt nakonec hodím korunou. Panna nebo orel?