Microsoft už dva roky provozuje server CodePlex. Slouží k podpoře open source projektů, jejichž vývojářům poskytuje potřebnou infrastrukturu. CodePlex podporuje sledování problémů, zveřejňování nových verzí a především code repository, nutnost v případě, že se má na projektu podílet větší množství lidí. Podobné služby nabízí například SourceForge nebo Google Code.

CodePlex je postaven nad Team Foundation Serverem. To je nástroj velmi mocný, ale pro řadu uživatelů (včetně mne) až příliš komplexní a náročný na obsluhu. Stejně jako řada dalších programátorů dávám přednost systému Subversion a samostatnému klientskému nástroji Tortoise SVN. Podpora Subversion byla jednou z nejčastěji požadovaných nových funkcí.

První vlaštovkou v tomto směru byl projekt SvnBridge. Jedná se o program, který běží na klientském počítači a v podstatě slouží jako překladač mezi SVN a TFS. SVN klient se připojí k lokálnímu počítači a komunikuje s programem, který požadavky překládá do formátu, kterému rozumí Team Foundation Server. Použití tohoto programu je také možné i proti jiným TFS než CodePlex. Počin to jest jistě chvályhodný, želbohu je však toto řešení mnohdy příliš komplikované.

Před několika dny nicméně CodePlex spustil přímou podporu, bez nutnosti instalovat speciální klientský software. Ačkoliv důsledně operuje pouze s názvem TortoiseSVN, nikoliv Subversion, mělo by rozhraní z principu být použitelné i pro jiné klienty. Výhodou pak je, že tentýž repository je dostupný různými způsoby, takže jeden uživatel může používat TFS a jiný SVN. Read-only přístup je anonymní, pro změny musíte být členy projektu.

Nadšeně jsem se jal tuto funkci využívat, načež jsem během prvního půl dne (resp. půli noci, při mém životním rytmu :-) objevil tři závažné chyby. K mému velkému a velmi příjemnému překvapení je vývojáři během jediného dne odstranili, ačkoliv jsem nepoužíval žádných speciálních kanálů a reportoval jsem to toliko prostředky dostupnými běžným smrtelníkům. Bystře jsem tedy na CodePlex nahrál jeden nový projekt, o kterém napíšu blíže zítra.

Podrobný obrázkový návod najdete na blogu CodePlex teamu. Ostříleným uživatelům pak nepochybně postačí informace, že pro připojení ke svému projektu mají použít url https://název-projektu.svn.codeplex.com/svn. Uživatelské jméno a heslo pro zápis je stejné jako na web, tj. nemusíte zadávat jméno ve speciálním formátu, jako pro TFS.