Jak mi laskavě připomněla řada z vás v komentářích k pozvánce na dnešní seminář, náš videoarchiv by potřeboval oživit a z přednášek by bylo dobré pořizovat záznamy. Lidé z daleka, pohybově omezení, časově vytížení... Zájem je velký (přednášku udělám pro sto lidí a záznam si stáhne 3-10 000). Tak proč to nedělám?

Protože to není tak jednoduché, jak to vypadá. Čistě softwarové řešení se neosvědčilo (naposledy dneska). Programy jako Camtasia a podobně se výborně hodí na vytváření instruktážních videí v klidu domova a na dostatečně výkonném počítači. Při záznamu živích akcí, zejména na notebooku, je výsledek nepředvídatelný: někdy to vyjde, někdy ne. Navíc to docela zatěžuje počítač a disk. Zkoušel jsem různá řešení a nic dlouhodobě udržitelného jsem nenašel. A došla mi trpělivost, takže prostě už nic dalšího hledat a zkoušet nebudu.

Natáčet akci kamerou taky nemá moc smysl, zejména u vývojářských akcí, kde je třeba vidět ne slajdy, ale ukázky zdrojového kódu. PAL rozlišení (720 x 576) je prostě moc malé. Možná by to bylo o něco lepší s HD, ale jednak tomu moc nevěřím a druhak odmítám kupovat HD kameru bratru za 20K.

Aby bylo nahrávání jednoduché a spolehlivé, je potřeba nezávislé hardwarové řešení. Něco, co se připojí na VGA výstup mezi projektor a počítač a k čemu se připojí bezdrátový mikrofon a hotovo. Profesionální zařízení tohoto typu stojí i při dnešním nízkém kurzu dolaru okolo šedesáti tisíc korun.

Levnější, ale stále ještě přijatelné zařízení, kombinující hardwarový frame grabber, bezdrátový mikrofon a samostatný počítač (notebook) na pořizování záznamu vyjde na cca. 25 000 Kč. Jsem ochoten to sestavit a spravovat, ale ne ochoten to platit.

Český Microsoft tuhle otázku řeší již několik let bez jakéhokoliv viditelného výsledku.

Hledám tedy sponzora nebo více sponzorů, kteří budou ochotni tuto částku společně zaplatit. Pokud se to podaří, všechno to pospojuji dohromady a kromě nahrávání vlastních akcí dám k dispozici ostatním pořadatelům.

Co za to nabízím, kromě těch záznamů a dobrého pocitu? Především propagaci - způsobem a rozsahem dle dohody, např. na webu, v nahrávkách samotných i na akcích. Pokud bude dárce podnikatel, vystavíme vám řádnou fakturu, takže to bude daňově uznatelný výdaj.

Pokud máte zájem pomoci, kontaktujte mne prosím e-mailem na adrese [email protected].