Když jsem před zhruba půl rokem spouštěl web http://akce.altairis.cz/, byla moje představa o jeho smyslu a funkci jednoduchá. Chtěl jsem napsat systém, který by všem dal vědět, když se pořádaná akce, přesune nebo zruší. Počítal jsem s pár akcemi do roka. Jak už to bývá, trochu se to zvrhlo a shora uvedený web je prakticky největším kalendářem vývojářských akcí pro .NET. Rád bych vás seznámil s novinkami, které jsem na tomto webu spustil, a nebo které se plánují.

Co je nového

Na základě několika vašich žádostí jsem přidal možnost zobrazit si seznam všech akcí přímo v Outlooku. Dosud jste si mohli u každé akce klepnutím na ikonku "vložit do Outlooku" vložit do kalendáře informaci o termínu jejího konání. Jak se ale počet akcí rozrůstá, je těžké si v nich udržet přehled.

Novinkou v Outlooku 2007 je možnost zobrazit si kalendář publikovaný na webu. Ten se pak ukáže mezi ostatními kalendáři a můžete přehledně sledovat různé zdroje při plánování času.

Screenshot

Pokud používáte Outlook 2007, klepněte v seznamu akcí na odkaz zobrazit v Outlooku 2007 a tím se přihlásíte k automatické synchronizaci tohoto kalendáře. Bohužel mi není známo, jak by se nějakého podobného efektu dalo dosáhnout v předchozích verzích Outlooku.

Dále pak jsem do testovacího provozu spustil automatické mailovátko, které vám ráno před akcí připomene, že jste se na ni přihlásit ráčili a případně že si máte vytiskout pozvánku.

Co se chystá

V první řadě geografická expanze a diverzifikace. Zhruba od poloviny roku bychom chtěli podobné akce jako v Praze pořádat i v Brně. Momentálně probíhá zajišťování prostor a obecně režimů spolupráce, protože v Brně bohužel Microsoft nemá pobočku, kterou bychom mohli okupovat.

S tím souvisí také úprava systému, ve kterém si budete moci zvolit, akce v jakém regionu si přejete zobrazovat a případně posílat pozvánky e-mailem. Jsem si vědom toho, že Pražáky asi pozvánka na akci v Hradci dvakrát nezaujme a vice versa.

Záznamy budou a nebudou

Velice populární jsou záznamy z přednášek, které publikujeme na webuvideoarchiv.altairis.cz. Nejčastější dotaz je, zda jsou a budou pořizovány ze stávajících a budoucích přednášek. Moje standardní odpověď je, že se je snažím pořizovat ze svých vlastních přednášek, ale nejsem schopen k tomu přimět ostatní. A ani v mém případě to není stoprocentní.

Problém spočívá především v tom, že softwarové nahrávání zvuku a obrazu je dost hardwarově náročné. Je náročné především na rychlost disku, což je obecně u notebooků problém. A programy jako SQL Server nebo Visual Studio nejsou také právě úsporné. Ve výsledku záznam způsobí, že můj notebook (Centrino Duo 1.8 GHz, 1 GB RAM) se plazí na hranici použitelnosti.

Nahrávání pomocí HW zařízení je komplikované, protože minimální rozumné rozlišení pro záznam je 1024x768 bodů. Většina cenově dostupného zařízení pro zpracování videa ovšem běží v PALu, což je rozlišení 720x576. Při převzorkování se detaily (jako třeba zdrojový kód) stanou téměř nečitelnými. Záznam pomocí videokamery je v tomto směru ještě horší.

Ve spolupráci s Audiovizuálním centrem Silicon Hill. se tento problém snažíme řešit a technologie kombinovat, ale bohužel to není triviální.

O webu akce.altairis.cz

Mohlo by vás zajímat pár informací o webu akce.altairis.cz jako takovém. Momentálně je na něm registrováno 686 uživatelů, 60 akcí a 1834 registrovaných účastníků na akcích (nepočítaje v to situace, kdy náš systém nezajišťuje registrační služby a akce kde není registrace potřebná). Akce se konají na dvanácti místech a pořádá je celkem devět subjektů.

Tento web používám také pro testování nových technologií. Jako první web v ČR a jeden z prvních na světě jsme na něm implementovali pro přihlašování technologii Identity Metasystem / InfoCard / CardSpace. V den uvedení jsem na této aplikaci také zkoušel finální verzi ASP.NET AJAX Extensions.

Technologie, které na webu akce.altairis.cz používáme:

Ten seznam je dlouhý a myslím si, že ne nezajímavý. Vzpomínám si, že na TechEdu byla jedna z nejzajímavějších akcí "How we built the TechEd web site". Myslím si, že je vždy dobré vědět, jak vzniká reálný systém, s jakými problémy se autoři potýkali a jak je vyřešili. Kromě toho se z feedbacku mohou poučit i sami autoři. Měli byste zájem o "how we built" session v případě webu akce.altairis.cz? Pokud ano, přihlašte se v komentářích.

Poděkování

Této příležitosti bych chtěl využít k poděkování lidem, kteří se o vznik a rozvoj tohoto projektu zasloužili. Zejména pak (v nahodilém pořadí):