Před několika hodinami (včera v 0900 místního času v Seattle) byla uvolněna dlouho očekávaná ostrá verze 1.0 ASP.NET AJAX Extensions. Na níže uvedených adresách si ji můžete stáhnout:

Z čeho se AJAX Extensions skládají?

Microsoft AJAX Library

Základem všeho je teoreticky Microsoft AJAX Library. Jedná se o sbírku klientských skriptů (JavaScriptu), která je platformně nezávislá. Pokud si k tomu seženete nebo dopíšete (rozhraní je otevřené) serverovou část, můžete tuto knihovnu používat třeba v PHP nebo čemkoliv jiném. Pokud píšete v ASP.NET, nemusíte se tím zabývat, protože tato knihovna je zahrnuta v následných verzízh.

ASP.NET AJAX Extensions

Toto je sbírka komponent, které využívají (a mají v sobě vestavěnou) shora uvedenou knihovnu. Z hlediska ASP.NET programátora se jedná o standardní server controls, které se používají úplně stejně jako jakákoliv jiná komponenta v ASP.NET. Tato knihovna je plně podporována standardními prostředky Microsoftu a obsahuje funkce, které jsou důkladně otestované, mj. i na kompatibilitu v prohlížečích.

AJAX Control Toolkit

Control Toolkit je sada rozšiřujících komponent, které využívají AJAX Extensions. Tento projekt je vyvíjen i lidmi mimo Microsoft a na serveru CodePlex jsou volně dostupné jeho zdrojové kódy.

AJAX Futures

Do knihovny AJAX Futures Microsoft zařadil funkce, které nepovažuje za tak důvěryhodné a široce kompatibilní jako ty, co jsou součástí jádra. Dá se předpokládat, že postupně budou tyto funkce integrovány do jádra, ale v současné době Microsoft tuto knihovnu oficiálně nepodporuje.

Akce týkající se AJAX Extensions

Před týdnem jsem měl přednášku o Ajaxu. Dosud jsem se nedostal k tomu, abych zpracoval záznamy a zveřejnil příklady. Ve světle těchto událostí tak ani nebudu činit a uspořádám aktualizovanou přednášku, která bude odpovídat ostré verzi. Její termín včas oznámím, momentálně ho řeším s Microsoftem.

Pokud máte zájem o hlubší vhled, doporučuji Hands-on-lab GOC37 od Gopasu, který připravuji. Více informací najdete v tomuto kurzu věnovanému článku.