Za jeden z nejlepších nápadů v ASP.NET 2.0 považuji provider model, zejména pak Membership, Profile a Role providery. Vestavěná sbírka providerů ovšem není moc použitelná pro složitější aplikace. Nabízím vám tedy přehled alternativ.

Altairis Simple ASP.NET SQL Providers

Začnu samozřejmě svým vlastním dílkem, sbírkou Membership, Role a Profile providerů, jejichž cílem je poskytnout "minimální implementaci" založenou na jednoduché databázové struktuře. Jejich popis jsem zde již zveřejnil před časem.

Nyní se tento produkt dočkal první "production" verze, kterou si můžete stáhnout na CodePlexu. Připomínky a chyby hlaste prosím tamtéž. Děkuji za spolupráci též Martinu Štěpánovi, který odhalil a promptně opravil několik chyb.

XML

Pokud je na vás i jednoduchá DB struktura příliš, a rádi byste se obešli úplně bez databáze, mohla by vás zajímat sada providerů, kteři svá data ukládají do XML souborů. Najdete je v rámci projektu My Web Pages Starter Kit.

Tento projekt je mimo jiné zajímavý sám o sobě. Mimochodem, vytvořil jsem jeho českou lokalizaci (včetně překladu dokumentace), měla by být v dohledné době dostupná na shora uvedeném webu.

Microsoft Access (MDB)

K dispozici je i implementace nad databází Microsoft Access (potažmo MDB soubory). Osobně ale vřele nedoporučuji Access používat pro web, není na to stavěný a obvykle to dopadá špatně.

MySQL

Pokud používáte MySQL, může vás zajímat implementace membershipu a rolí pro tento server. Najdete ji pro změnu na CodeProjectu. Víc o ní nevím, MySQL nepoužívám.

ODBC

V MSDN najdete příklad implementace Membership, Role a Profile providerů proti jakémukoliv datovému zdroji, který je dostupný přes ODBC.

Zdrojové kódy vestavěných providerů a dokumentace k nim

Pokud vás zajímá, jak providery obecně fungují a chcete se podívat na jejich zdrojové kódy, máte možnost. Obsáhlá dokumentace a zdrojáky jsou nyní ke stažení na MSDN jako Provider Toolkit.