ScreenshotPokud používáte aktuální beta verzi Internet Exploreru 7.0, možná jste si všimli, že vám při příchodu na tento web šipka vedle vyhldávacího políčka změnila barvu na oranžovou a v seznamu vyhledávačů se objevil web ASPNET.CZ.

Jak tedy přidat vlastní vyhledávání do IE? Celá operace má dvě části (předpokládáme-li, že už na webu máte funkční vyhledávání). Musíte vytvořit dokument v XML formátu OpenSearch a pak do hlavičky stránky přidat odkaz na něj.

Technologie OpenSearch

OpenSearch je otevřený standard pro komunikaci vyhledávačů, vytvořený společností Amazon. Pro tento účel nás z něj zajímá pouze malá část, specifikující adesu na níž lze zadat požadavek na vyhledávání. Jedná se o jednoduchý XML dokument, který obsahuje název webu, popis webu a adresu pro vyhledávání. Pro ASPNET.CZ vypadá takto:

<?xml version="1.0" encoding="utf-8" ?>

<OpenSearchDescription xmlns="http://a9.com/-/spec/opensearch/1.1/">

  <ShortName>ASPNET.CZ (fulltext)</ShortName>

  <Description>Všechno co jste kdy chtěli vědět o ASP.NET a neměli se na to koho zeptat.</Description>

  <Url type="text/html">http://www.aspnet.cz/Search.aspx?Text={searchTerms}</Url>

</OpenSearchDescription>

Tento dokument uložte někam na váš web. Můžete ho napsat staticky, mně ho generuje dynamicky redakční systém na adrese http://www.aspnet.cz/AutoDiscovery.ashx?Type=OpenSearch

Odkaz v Internet Exploreru

Aby prohlížeč tento dokument mohl využít, musí o něm vědět. K tomu slouží odkaz v hlavičce (sekci head) stránky. Přidejte do ní element link s následujícími parametry: 

<link rel="search"

      type="application/opensearchdescription+xml"

      xmlns="http://www.microsoft.com/MSCOM/MNP2/Schemas"

      href="http://www.aspnet.cz/AutoDiscovery.ashx?type=OpenSearch"

      title="ASPNET.CZ (fulltext)" />

Atributy rel, type a xmlns umožňují prohlížeči identifikovat, že se jedná o odkaz na dokument o vyhledávání. Atribut href obsahuje vlastní adresu specifikace. Tato adresa musí být kompletní absolutní URL, tedy včetně názvu serveru, nestačí napsat jenom cestu.

Pokud učiníte tyto dva kroky, bude Internet Explorer o všem vyhledávání vědět a nabídne výše uvedeným postupem uživatelům možnost, aby si váš web přidali mezi používané vyhledávače.