Ta dvě S v nadpisu nejsou překlep. Nejedná se totiž o novinky podávané expresní rychlostí, ale o novinky týkající se převážně Express edic produktů od Microsoftu. S příchodem .NET 2.0 Microsoft změnil svůj letitý přístup a od všech vývojových nástrojů uvolnil základní "Express" edici, která je k dispozici zdarma.

Zdarma na věčné časy a nikdy jinak

Úplně původně Microsoft zveřejnil Express edice vývojových nástrojů v duchu pohádky o chytré horákyni zadarmo-zapeníze: Oficiální cena byla $49 s tím, že po dobu jednoho roku od uvedení bude možno si ji stáhnout zdarma. Nicméně, jak jsem prorokoval už v článku k jejich uvedení, nakonec Microsoft kapituloval a dal Express zdarma k dispozici bez časového omezení.

Opakuje se tedy historie s MSDE, které bylo nejprve licenčně omezeno dost tvrdě, pak volněji a pak bylo volně k dispozici pro každého.

Nesrozumitelné oficiální ohlášení najdete na MS.COM. Spolu s tímto oznámením MS uvolnil řadu dalších zábavných projektů, o nichž se můžete dočíst na blogu PM pro Express. (via mjurek - Zdravý rozum zvítězil)

Ještě více SQL Serverů

SQL Server 2005 Express byl od počátku "zdarma na věky" (je to v podstatě SQL runtime, nástupce MSDE). To ovšem neznamená, že je kolem něj ticho po pěšině, právě naopak. Downloadů k němu se objevilo požehnaně.

Velice užitečná je (konečně!) finální verze produktu SQL Management Studio Express. Management studio je nástroj na správu databázového serveru (nástupce Enterprise Manageru). Pokud máte licenci na "velké SQLko", jste za vodou, můžete používat jeho nástroje. Nemáte-li, můžete si na webu stáhnout verzi pro 32-bitové (x86) nebo pro 64-bitové (x64) operační systémy.

SQL Server 2005 Express with Advanced Services je rozšířená edice Expressu, která obsahuje též fulltextové vyhledávání, reporting services a shora uvedené management studio. Jest stahovati opět z MSDN. K této edici existuje též jakýsi toolkit pro práci s Business Intelligence Services, ale to spadá mimo moji gesci, více informací najdete na MSDN Express Downloads.