![Okno aplikace](https://www.cdn.altairis.cz/Blog/2006/20060308-C4F.gif) 

Není tomu tak dlouho, co se Michael Juřek chlubil, že mu vyšel první článek na MSDN (a možná první od českého autora). Teď mu mohu sekundovat, možná jsem druhý ;-)

Z mého hlediska velice zajímavou sekcí MSDN je Coding4fun. V ní jsou zveřejňovány různé návody určené především pro začínající programátory, neprofesionály-koníčkáře a hračičky. Řadím se do té poslední kategorie :-)

Můj článek (možná trochu překvapivě) míří mimo můj "oficiální" obor zájmu, tedy webové aplikace. Důvod je jednoduchý: jako uživatel nesnáším aplikace, které se chovají jinak, než je v kraji zvykem. Ukládají nastavení jinam než mají, vypadají podezřele a obecně je vidět, že jejich autor strávil spoustu času vymýšlením kola.

Windows mají na většinu věcí své metody, je definováno jak má aplikace vypadat a jak se má chovat, aby byla použitelná i pro uživatele s nestandardním nastavením. Bohužel, velká část programátorů tato pravidla a technologie nezná. A výsledek je obvykle dosti tristní.

Proto jsem se rozhodl napsat článek o tvorbě Windows Forms aplikací a zaměřit se právě na jejich uživatelské rozhraní. Na jeho návrh v souladu s obecně uznávanými zvyklostmi a na možnost, jak bezpracně dosáhnout obvyklého chování, jako například zapamatování si nastavení, pozice a velikosti oken a podobně.

Článek je psán v angličtině a jmenuje se Hidden Image Game: The Art of Decent User Interface.