Pokud jste si - stejně jako já - nadšeně hráli s pre-release verzemi Whidbey, možná uvítáte pár tipů, jak správně přejít na ostrou verzi.

Jak nepokazit odinstalaci

Abyste mohli nainstalovat ostrou verzi, musíte odinstalovat verzi předchozí. Komponent, které musíte odstranit, je celkem třiadvacet a jejich seznam najdete v readme VS.NET (apod.).

Když už někdo čte manuály, nečte je celé, takže si patrně nevšimnete odkazu na nástroj, který tuto operaci provede za vás (je až pod seznamem produktů). Předmětný nástroj si můžete stáhnout na adrese http://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=47598 a vřele vám to doporučuji.

Co dělat, když odinstalaci pokazíte

Hlavním důvodem je, že onen nástroj odinstaluje jednotlivé komponenty ve správném pořadí. A nedostanete se do situace, která se povedla včera mně, když jsem nemohl odinstalovat SQL 2005 Express. Ze seznamu nainstalovaných programů sice zmizel, ale fyzicky byl stále přítomen a přes msiexec odinstalovat nešel, neb to házelo nějakou podivnou runtime chybu.

Řešením bylo - alespoň v mém případě - nainstalovat znovu tutéž pre-release verzi .NET Frameworku a SQL Expressu (ta se musela nainstalovat jako samostatná instance) a poté použít shora uvedený nástroj.

Změna struktury ASPNETDB.MDF

Mezi verzemi Beta 2 a Release Candidate (a ostrou) se změnila struktura databáze ASPNETDB.MDF, kam si ASP.NET v jistých konfiguracích ukládá rozličné údaje, zejména pak o uživatelích.

Změnily se zejména parametry uložených procedur. Osobně jsem nikde neměl žádnou databázi, na jejímž obsahu by mi záleželo, takže jsem databázi prostě vytvořil znovu a zadal do ní ty tři uživatele.