Bystřejší povahy si nepochybně již povšimly toho, že se zde již delší dobu nic neobjevilo. Abych si vypůjčil slova své drahé polovičky: *Nepíšu, protože konám! *Jmenovitě tedy bádám v hlubinách Whidbey a píšu rozličné testovací a ukázkové aplikace - dočkáte se.

Bety nejen pro vyvolené

Kdo se kolem počítačů a MS technologií motá déle, nepochybně pamatuje doby, kdy vydolovat z Microsoftu betaverzi bylo téměř nemožné. A pokud jste ji už nějakým způsobem získali a třeba v ní objevili nějaký bug, neměli jste moc možností, jak ho sdělit někomu, kdo s ním něco udělá.

Zhruba od příchodu první verze .NETu se situace radikálně změnila a Microsoft se otevřel. Jak informačně, tak pokud se týče beta verzí. Novou verzi .NET Frameworku a souvisejících nástrojů může dneska testovat opravdu kdokoliv. A náznaky z hlubi Microsoftu naznačují, že v této politice hodlá společnost pokračovat.

Jak Whidbey získat

Nejjednodušším řešením je stáhnout si z webu Microsoftu Express edici vašeho oblíbeného vývojového nástroje. Pro většinu to asi bude Visual Web Developer Express. Obnáší to cca. 60 MB downloadu při minimální instalaci. Pokud si nainstalujete i MSDN library a SQL Server Express, bude to asi o 200-300 MB více).

Obrovskou výhodou Express nástrojů je, že budou i v ostré verzi k dispozici zdarma. Express edici radím nepodceňovat. Ubohý J. B. z českého Microsoftu, jsa hodnocen podle prodeje VS.NET, už teď má z Express edice těžkou hlavu ;-) Právem - jedná se totiž o extrémně schopný vývojový nástroj, který se od plnokrevného VS.NET liší jenom v opravdu pokročilých funkcích pro návrh komplexních systémů. Mám nainstalované obojí a obvykle používám jenom VWD, protože je menší a rychlejší.

Pokud by pro vás stahování VWD představovalo příliš velké sousto, CD s ním bylo poslední dobou v několika tištěných časopisech. Předpokládám rovněž, že nebude zásadní problém si jej obstarat na akcích pořádaných Microsoftem.

Pokud vám Express edice nestačí a prahnete po plnokrevníkovi, je postup o něco komplikovanější. Ondyno jsem dostal balíček s kompletní sadou betaverzí všech komponent Whidbey. Pokud dobře počítám, je to sedm DVDček. To se z Internetu stahuje blbě i těm, kdož mohou využívat dobrodiní skutečně širokopásmového připojení.

Download z Internetu je umožněn pouze uživatelům MSDN Subscription. Můžete si nicméně bezplatně přihlásit do programu Beta Experience (už jsem o něm psal) a Microsoft vám bude bety posílat na DVD. V mém případě trvalo doručení asi týden - a po tu dobu vás spolehlivě zabaví Express edice :-)

Jak se z toho nezbláznit

Já mám s beta verzemi zásadní problém: vzhledem k tomu, že se živím prací, nemám moc času na hraní. Beta verzi jsem ochoten používat pouze tehdy, je-li alespoň částečně použitelná pro reálnou práci a neshodí mi můj hlavní počítač, když si ji nainstaluju. Nemám sice problém s tím postavit si nějaký testovací stroj (o virtuálních počítačích nemluvě), ale stejně se nedonutím k tomu ho používat. To je ostatně důvod, proč jsem se ještě nikam neodhodlal nainstalovat žádnou z preview verzí Windows Longhorn, pardon, Vista, jimiž mne Microsoft hojně zásobuje.

Druhá beta VS.NET se v tomto ohledu chová velmi mravně. Neškodí a je prakticky použitelná. Dokonce jsem pod ní napsal i několik prakticky používaných věcí - vbrzku vás s nimi seznámím.Rovněž se stabilitou to není nijak hrozné. Runtime běží spolehlivě. Vývojové prostředí se mi už podařilo poslat k zemi několikrát, ale zatím se vždy zhroutilo distinguovaným způsobem a dovolilo uložit rozdělanou práci.

Moje doporučení ohledně testů Whidbey zní: nehoňte se bezmyšlenkovitě za vyšším číslem buildu. Existují v zásadě tři typy předprodukčních verzí, na které můžete narazit:

Doporučuji tedy instalovat aktuální betu nebo nanejvýše - máte-li rádi dobrodružství - technical preview.

Aktuální verze se zcela bezproblémově snáší se všemi programy, které používám, včetně VS.NET 2003 a frameworku 1.1. Jednotlivé beta verze se obvykle nemají moc rády mezi sebou. Instalace novější verze se může proměnit v reinstalaci celého počítače. To jsem zažil nedávno, když se mi těch pět různých verzí Frameworku pohádalo tak nehorázným způsobem, že jsem z toho vyvázl jedině formátováním disku. (O pár týdnů později jsem si to zopakoval, když mi v notebooku chcípl disk; opakování - matka moudrosti).

Feedback

Účelem beta verzí je nejenom ukojit zvědavost zákazníků, ale též získat informace o tom, kterak to chodí či nechodí. Mohu s uspokojením konstatovat, že doby, kdy se zasílání jakéhokoliv feedbacku do Microsoftu podobalo komunikaci s černou dírou, jsou minulostí.

Na adrese http://lab.msdn.microsoft.com/ProductFeedback/ jest nalézti jednoduchý leč silný nástroj, pomocí kterého je možno reportovat nalezené chyby či požadovaná vylepšení a sledovat, co se s nimi děje. Podle mých zkušeností je odezva vcelku rychlá. Na příkladu mnou nalezeného bugu v IntelliSense je vidět, že moje chyba byla reprodukována a potvrzena během 24 hodin a pracuje se na řešení.

I tento nástroj se Microsoftu osvědčil a je tedy pravděpodobné, že bude k dispozici i pro další produkty.