Esta KanýčoJako ekologicky smýšlející domácnost máme tři odpadkové koše: na směsný odpad, na papír a na plasty. Protože kromě toho smýšlíme i logicky, jsou poslední dva jmenované realizovány formou velkých otevřených košů. Esta, trpí-li zlobivostí a destrukčními choutkami, si z nich může vytáhnout plastovou lahev či papír a žvýkat ho dle libosti. Zjistili jsme, že je lepší jednou za čas smést zbytky rozžvýkaných krabic od počítačových komponent, které si pejsek samoobslužně vytáhl z koše na papír, než činiti totéž s knihami, které si pejsek samoobslužně vytáhl z knihovny.

Ovšem s přibývajícím věkem se činnost našeho pejska mění. Od nesystematického žvýkání z čisté radosti z destrukce se posouvá k vyšším cílům. Většinu z plastového odpadu tvoří PET lahve od Pepsi a ledového zeleného čaje. Čuba má ráda sladké a poučila se, že v lahvích zůstávají slaďoučké zbytky.

S údivem jsme nedávno zjistili, že si umí z láhve zubama a tlapami odšroubovat uzávěr, aby se dostala dovnitř. Zatím jí ještě plně přesně nedochází, že když láhev správným způsobem nakloní, vyteče jí obsah přímo do tlamy.

Děsím se okamžiku, kdy si vlka začne z kuchyně brát plné lahve. Je hyperaktivní i v normálním stavu, nedovedu si představit, jak by se chovala nadopovaná kofeinem :)

Nyní ovšem směřuje své úsilí jiným směrem, lahve až na další pokořila. Velmi často ji můžeme najít jak stojí ve vaně a zkoumá kohoutek, ze kterého dokážeme vypustit ten nádherný proud vody, který se tak dobře lemtá. Máme pákovou baterii, takže až nás při příchodu domů přivítá vesele zurčíčí potůček, bude jasné, že Esta už objevila, že stačí jenom takhle strčit čumákem...