Pravidelní návštěvníci mé galerie a uživatelé jejího systému SilverWolf si jistě již všimli, že poslední dobou ujíždím na EXIF metadatech. Pro neznalé stručné vysvětlení, co to je:

Soubor s obrázkem (předpokládám nadále JPEG z digitálního foťáku, ale týká se to i většiny ostatních formátů) může kromě vlastních obrázkových dat obsahovat též takzvaná metadata. Informace o okolnostech, za jakých byl obrázek pořízen, kdo je jeho autorem a podobně. Díky mohutnému rozšíření digitálních fotoaparátů se stal nejpoužívanějším formátem uložení metadat EXIF, i přes své četné nevýhody. Co všechno může být v metadatech zapsáno si můžete prohlédnout příkladně na tomto obrázku.

Výhodou je, že metadata jsou uložena přímo do obrázkového souboru. Pokud si tedy moji kocouří fotografii stáhnete na disk, budou tam informace nadále přítomny a řada programů je bude schopna načíst. Většina prohlížečů obrázků (např. moje oblíbené ACDSee) je umí více či méně elegantně editovat. Po jednom.

A pak nastane situace, kdy vám tutéž akci vyfotí několik různých fotografů. Z nichž jeden má ve foťáku přesný čas, druhý neuznává existenci letního času, třetí jede v GMT, protože je radioamatér, a čtvrtý se neobtěžoval nastavit čas vůbec od doby, co si foťák pořídil.

Přičemž fotky, abyste se v nich vyznali, potřebujete mít seřazené alespoň přibližně podle času.

Tohle a řadu dalších věcí umí zařídit freewarový prográmek EXIFER, který tímto doporučuji vaší pozornosti.