Zaujal mne tento článek na Novinkách: Pavel Krbec, obžalovaný ze zavinění dopravní nehody, při které zahynulo 19 lidí, se soudně domáhá zrušení internetových stránek www.autobus2003.info. Na těch Karel Hart, jehož syn byl jedním z mrtvých, rozpoutal internetovou kampaň proti řidiči autobusu.

Chápu otce, kterému smrt jeho syna zatemnila mozek. Asi největším důkazem toho je fotografie silnice (pravděpodobně místa, kde se stala nehoda) s nechápavým textem "Dva měsíce po nehodě a život jde pro ostatní dál, jako by se nic nestalo". Ono se totiž, vážený pane, v zásadě opravdu nic nestalo... Nešťastná událost zasáhla úzký okruh lidí, kterým třeba i převrátila život naruby. Ale není jediný důvod, proč by se měl svět zastavit.

Myslím si ovšem, že právo je v tomto sporu na straně řidiče: i kdyby byl již uznán vinným a odsouzen (což zatím nebyl), nepozbývá tím svých občanských práv.

Ovšem jako daleko závažnější, než osobní spor dvou lidí, považuji nenápadnou a zastrčenou větičku z výše citované zprávy:

Provoz zmíněných internetových stránek, které dosud navštívilo 18 500 lidí, finačně podpořili karlovarští radní, kteří začátkem listopadu schválili pro občanské sdružení Nažidla 2003 částku 50 tisíc korun z kasy města.

Než se pustím do kategorických soudů, rád bych věděl, co vlastně rada města schválila. Na webu města není o žádném takovém jednání ani zmínka. Stejně tak jsem na předmětných stránkách nenašel žádnou zmínku o občanském sdružení, doména je registrována na soukromou osobu.

Požádal jsem magistrát města o zaslání příslušného usnesení, uvidíme co mi odpoví.

Nicméně pokud rada města uvedené internetové stránky skutečně podpořila, tak je to - dle mého soudu - podstatně větší problém, než nehoda samotná. A to ze dvou hlavních důvodů:

Uvidíme, co mi dojde od rady města, jakožto - pravda tolik formální - občan Karlových Varů doufám, že ta podpora šla na něco jiného, či že se celá věc má nějak jinak.