Chybová hlášení počítačových programů jsou odpradávna zdrojem zábavy, neboť se jedná o jeden z mála způsobů, jakými si mohou programátoři kompenzovat vztek na počítač, překladač a uživatele.

The Code ProjectI v dobách, kdy se budovy stavěly kolem počítačů, tyto roztomié stroje dokázaly svou obsluhu obšťastnit výroky typu PROSIM POKUSTE SE VE SVEM OKOLI NAJIT OSOBU S DOKONCENYM ZAKLADNIM VZDELANIM A POZADEJTE JI O POMOC.

Zvláště zábavným zdrojem chybových hlášek jsou systémy, které píší programátoři pro programátory. Jako například CodeProject - můj oblíbený server pro vývojáře. Dnes ráno (okay, asi před pěti minutami, ale ráno je když se vstává), na mne vyběhla následující hláška:

Oops!

Hear that crunching sound? Something just broke.

Why did this happen?

Because either we screwed up in a way that wasn't immediately obvious until now, or because the ASP engine running this site has just rolled over and died, or because the site is simply having a bad hair day.

Options

  1. Try and do whatever you did again. Open the CodeProject home page, and then look for links to the information you want. Sure, the information you need is probably on this page, but you never know your luck in a big city. Pray, curse, or sacrifice burnt offerings, then see 1.

Pro Felixe a další jedince, kteří z angličtiny zvládají jenom "OK" a "Cancel", následuje přibližný překlad:

Oops!

Slyšeli jste to křupnutí? Něco se právě rozbilo.

Proč vidím tuhle zprávu?

Buď protože jsme něco zpackali zůsobem, který do tohoto okamžiku nebyl zjevný. Nebo protože ASP engine, na kterém tento server běží, prostě lehl tiše chcípnul. Nebo má tenhle web prostě blbej den.

Co dělat

  1. Zkuste to, a ať už jste dělali cokoliv, zopakujte to. Otevřete titulní stárnku serveru a jděte po odkazech, abyste našli co hledáte. Samozřejmě, informace kterou hledáte se pravděpodobně nachází na této stránce, ale jeden nikdy neví, Modlete se, nadávejte, nebo proveďte zápalnou oběť a pokračujte bodem 1.

Radost mi kazí snad jenom to, že CodeProject shodil právě můj článek...