Osobně si myslím, že největším prokletím počítačového lidu jsou kabely. V našem bytě se musejí nacházet kilometry rozličné kabeláže, z každého počítače se jich linou spousty. U notebooku to ještě jde - napájení, síť, myš (málem jsem napsal Mysh, ale ta je naštěstí bezdrátová ;) a synchronizace s PDA. Ale můj druhý počítač, na kterém stříhám video, to je hotová apokalypsa: napájení, klávesnice, myš, jog, digitální video (+ napájení), analogové video (+ napájení), DV konvertor (+ napájení), reproduktory (+ napájení), dva monitory (+ 2x napájení), scanner, čtečka čipových karet, tiskárna (+ napájení), síť. Další tři počítače, které s námi momentálně sdílí domácnost vynechám, neboť představu už nepochybně máte.

Jeden můj kamarád tvrdí, že počítačové kabely mají utkvělou představu být rohožkou a bez ohledu na to, jak pečlivě je srovnáte a naaranžujete, tu rohožku ze sebe upletou. Já osobně jsem na jakékoliv rovnání už rezignoval a ke kabelům mám podobný vztah jako k zemětřesení a jiným přírodním katastrofám: nemůžete s nimi nic dělat, jenom se to snažit přežít.

Nicméně abych kilometráž našeho drátoví alespoň trochu snížil, rozhodl jsem se, že v našem bytě rozchodím bezdrátovou Wi-Fi síť. O Wi-Fi se pořád mluví a píše, zařízení jsou levná a pro každého... Pro každého, kromě Altaira. Asi jsem popudil nějaké obzvláště nelaskavé božstvo, které ne mne seslalo prokletí.

V zájmu pacifikovat množství počítačů (a kabelů) jsem počítač sloužící jako router nahradil hardwarovým broadband routerem. Pro technicky neznalé: to je taková malá černá krabička, která připojí naši domácí síť do Internetu. Přechod na Wi-Fi by měl být snadný: nahradím tenhle routerem jiným, který v sobě bude mít Wi-Fi, například tímhle.

Mno, už tady mám čtvrtý. První tři se alespoň tvářily že fungují. Ale měly asi nějaké osobní problémy s komunikací se sítí UPC, takže se zhruba po dvaceti minutách zadýchaly a fungovat přestaly. Asi čtrnáct dní jsem tady s tím laboroval, mailoval si s technickou podporou Edimaxu a na závěr obdržel vyjádření, že objevili chybu a celý ten typ stahují z prodeje.

Obdržel jsem opravenou verzi, přičemž v mém případě se jednalo o úspěch pouze částečný: padá to už jenom jednou za hodinu. To mne neuspokojuje, proto jsem se obrátil na jiného výrobce.

Nový router od ZComu se ani nezapnul. Rozsvítil sice LEDky, ale to bylo asi tak všechno. Připojil jsem se k tomu dobrodiní civilizace sériově a spustil diagnostiku: Firmware cannot be loaded. Poškozená EPROM nebo její obsah. Chvíli jsem přemýšlel, že z té malé placaté krabičky udělám krabičku ještě podstatně placatější, nicméně pak jsem se rozhodl, že firmware upgraduji. Bohužel, žádný z mně dostupných programů nedisponuje dostatečně kvalitní funkcí Zmodem upload (ať už je to cokoliv), takže musím počkat do zítřka a požádat o to známého, který je v těchto věcech zběhlejší.

Nicméně jsem přesvědčen, že to nepomůže. Boží kletba se tak snadno zlomit nenechá.