Mohl bych být velmi snadno usvědčen ze lži, kdybych se vám snažil namluvit, že mne výsledek referenda překvapil. Masivní přesvědčovací kampaň prostě zabrala. A teď nemám na mysli onu trapnou záležitost za 200 miliónů. Mám na mysli mnoho let trvající manipulaci, v rámci které je nám EU prezentována jako jediná cesta ke spáse a jakýkoliv jiný názor je div ne vlastizrada a s euroskeptiky je zacházeno v nejlepším duchu tradic zachvátí-li tě, zahyneš.

Po takové masáži, které se účastnily všechny parlamentní politické strany bez rozdílu, je nějaké referendum směšná fraška.

Předpokládám, že touto dobou již Felix usilovně komponuje podání Ústavnímu soudu proti platnosti výsledků referenda (proč, to si přečtěte na jeho blogu). Nicméně asi ani on sám nevěří, že by se mohl dočkat nějakého zásadního úspěchu ve státě, kde vláda již s několikaměsíčním předstihem zakoupila reklamní plochy, aby mohla občanům poděkovat za poslušnost.

Naše pohlcení byrokratickým molochem teď může zvrátit jenom zázrak. Jsou-li vztahy pražského arcibiskupa a Boha tak těsné, jak se obecně předpokládá, pomoc nemůžeme čekat ani z této strany.